AFP or licensors

Druk op Catalaanse minister-president neemt toe: CUP-partij vraagt om onafhankelijkheid uit te roepen

In Catalonië krijgt minister-president Carles Puigdemont het mes op de keel van de partij die zijn minderheids­regering steunt in het parlement. In een brief vraagt de nationalistische en links-radicale partij CUP hem om de republiek uit te roepen. De tien parlementsleden van de CUP zijn broodnodig om de Catalaanse minderheidsregering in het zadel te houden.

Het geduld van de antikapitalistische CUP is op. In een brief vraagt de partij aan minister-president Carles Puigdemont om de republiek uit te roepen. De CUP vindt dat Puigdemont de wil moet respecteren van twee miljoen Catalanen, die gingen stemmen in het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober.    

"Ya son República"

De republiek is al een feit, vervolgt de CUP, "al die Catalanen zijn de republiek". "Zij die hun scholen verdedigden tegen het politiegeweld en zij die geslagen werden, gewond raakten, vernederd werden en doodsbang gemaakt door de nationale politie en de Guardia Civil", schrijft de CUP in de brief.  Zelfs al zou de Catalaanse republiek geen steun krijgen van andere landen en van de markten, "ze heeft wel de steun van het volk", aldus de CUP.

Van Madrid heeft Puigdemont tot maandag tijd gekregen om zijn standpunt te verduidelijken over de onafhankelijkheids­verklaring van zijn regio. Dat ultimatum kwam er na de toespraak van Puigdemont dinsdag in het Catalaanse parlement. Hij verklaarde toen dat het de wil is van het Catalaanse volk om onafhankelijk te worden en hij ondertekende ook een document dat verklaart dat Catalonië onafhankelijk is. Maar hij schortte die onafhankelijkheid ook meteen op om onderhandelingen met Madrid een kans te geven.

De Catalaanse regering van Carles Puigdemont heeft de steun van de CUP in het parlement broodnodig. Zijn regeringspartij 'Junts pel Sí' (verenigd voor ja - een kartel van separatisten) heeft maar 62 zetels van de 135. Samen met de 10 zetels van de CUP komen ze dus aan een nipte meerderheid.    

Meest gelezen