© 2017 Bloomberg Finance LP

"Met nieuw presidentieel besluit, wil Trump alsnog zijn zin krijgen: een vervanger voor Obamacare"

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een decreet ondertekend waarmee hij Obamacare afzwakt. Is dit nu het nekschot, het definitieve einde van het zorgprogramma van zijn voorganger, president Barack Obama? "Trump wil een politiek punt maken", zegt onze correspondent Björn Soenens. "Als men Obamacare eerder niet wou afschaffen, dan zal hij door zijn nieuw besluit alsnog proberen om zijn zin te krijgen."

"Trump heeft een presidentieel besluit ondertekend, waarmee hij een aantal plannen, ziekteverzekeringsplannen, goedkoper wil maken, vooral voor gezonde mensen", zegt Soenens. "Maar dat zal dan weer de premies en de kosten voor de zieke verzekerden opdrijven."

"Maar nu laat Trump weten dat hij ook de subsidies wil schrappen die bestemd zijn voor verzekeringsmaatschappijen. Die subsidies, dat gaat over honderd miljard dollar over 10 jaar die in Obamacare zaten om premies voor lagere inkomens te kunnen verminderen." Als die subsidies worden afgeschaft, gaan miljoenen mensen wellicht hun ziekteverzekering verliezen, benadrukt Soenens. 

Trump maakt Obamacare min of meer dood

"Wat hij niet heeft kunnen doen in het Congres, in het Amerikaanse parlement, omdat de Congresleden de nieuwe wet niet goedgekeurd kregen, heeft hij nu op eigen houtje gedaan. Door die subsidies af te schaffen, maakt hij Obamacare min of meer dood."

De subsidiëring is namelijk cruciaal voor het gehele systeem en net dat haalt Trump uit Obamacare. "Het is een ontmanteling van Obamacare", stelt Soenens. "Verzekeringsmaatschappijen proberen te concurreren met elkaar, maar zodra de subsidies wegvallen, zeggen ze dat ze zich terugtrekken van de markt omdat het niet winstgevend is. De facto valt Obamacare dus in duigen."

Het gevolg daarvan is dat miljoenen mensen hun verzekering zullen verliezen. "Vreemd voor een Donald Trump die zegt dat hij een goedkope verzekering wil voor bijna alle Amerikanen."

Trump wil met nieuw besluit toch zijn zin krijgen in verband met Obamacare

Kunnen politici nog iets ondernemen tegen het presidentieel besluit van Trump? "Het Congres zou kunnen besluiten om de subsidiëring te herinvoeren, om die te handhaven. Maar dat brengt een hevige strijd teweeg. Wat Trump wil doen is een politiek punt maken: "Kijk, jullie schaffen Obamacare niet af? Ik ga dan een aantal regels uit Obamacare afschaffen om jullie alsnog een vervangwet, Trumpcare of iets anders, te doen goedkeuren en toch mijn zin te krijgen."

Meest gelezen