Videospeler inladen...

ESA spoort luchtvervuiling op vanuit de ruimte

Vanochtend is vanop de Russische ruimtevaartbasis in Plesetsk de Europese satelliet Sentinel-5 Precursor gelanceerd, in opdracht van het Europese ruimtevaart­agentschap ESA. De satelliet is onder meer uitgerust met een instrument dat vanuit de ruimte de luchtvervuiling op aarde in kaart moet brengen. Belgische wetenschappers hebben eraan meegewerkt.  

Het instrument heet Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) en is ontwikkeld om de luchtkwaliteit op aarde te meten. Het instrument zal elke dag vanuit de ruimte de troposfeer (de onderste laag van de atmosfeer) scannen op vervuilende stoffen. Dat doet het door het licht dat door de atmosfeer verstrooid wordt te vergelijken met direct zonlicht. Zo kan het elke dag zien hoe hoog de concentraties vervuilende stoffen in de lucht zijn.

Scannen met uiterste precisie

Dat scannen van de troposfeer gebeurt met de grootste nauwkeurigheid. Elke seconde kan Tropomi een strook registreren van 7 bij 2600 kilometer, met pixels van 7 bij 3,5 kilometer. Dat betekent dat vervuilingsbronnen heel precies gelokaliseerd kunnen worden, tot op het niveau van een stad. De informatie die zo verkregen wordt, kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor klimaatbeleid.   

Belgische inbreng

Tropomi is hoofdzakelijk ontwikkeld door Nederlanders. Maar ook een 30-tal wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) hebben aan het project meegewerkt. Ze hebben onder meer software ontwikkeld voor de data-analyse en zullen hier op aarde de gegevens die Tropomi doorstuurt mee verwerken.  

De Sentinel-5 Precursor zal 7 jaar rond de aarde draaien.  Al die jaren zal Tropomi dus waardevolle gegevens doorsturen.  

Bekijk in het filmpje hieronder hoe de satelliet eruitziet.  

Meest gelezen