AFP or licensors

Europese Commissie wil geen Catalaanse onafhankelijkheid

Europees commissievoorzitter Jean Claude Juncker is tégen de onafhankelijkheid van Catalonië, omdat die andere regio's zou kunnen inspireren om hetzelfde te doen. Juncker vreest dat het te moeilijk wordt om Europa te besturen met veel onafhankelijke regio's. 

Jean Claude Juncker deed z'n uitspraken vanmorgen in Luxemburg, tijdens een toespraak voor universiteitsstudenten. "Als we Catalonië toelaten zich af te scheiden - wat trouwens onze zaak niet is - dan zullen andere regio's hetzelfde doen", klonk het.

Juncker zei ook nog dat separatistische tendensen in Europa hem grote zorgen baren. De Europese leider heeft de Spaanse premier Rajoy gevraagd om de situatie in Spanje weer onder controle te krijgen.

Geen EU-bemiddeling

Over de Catalaanse vraag om EU-bemiddeling zei Juncker dat "de commissie niet kan bemiddelen als slechts één partij daarom vraagt". Die partij, dat zijn de Catalanen. Zij vangen dus bot, want Juncker bevestigde het vertrouwen in premier Rajoy om de crisis, een "interne aangelegenheid", op te lossen. 

De Europese politieke wereld en zeker de EU-instellingen, hebben zich altijd afzijdig houden over de Catalaanse kwestie. "Brussel" vindt dat het zich niet moet mengen in een interne aangelegenheid. Zelfs op het Spaanse politiegeweld tijdens het referendum op 1 oktober, kwamen er nauwelijks reacties van Europese leiders.   

Meest gelezen