imago stock&people

Facebook in proces met privacycommissie: "Belgische rechter niet bevoegd"

Op de tweede dag van het proces dat de privacycommissie heeft aangespannen tegen Facebook, zegt de sociale netwerksite dat het Belgische gerecht niet bevoegd is om over de zaak uitspraak te doen.

Op het proces van de privacycommissie tegen Facebook, zijn de advocaten van de sociale netwerksite vandaag aan het woord. Ze vragen zich eerst en vooral af of de zaak hier wel behandeld kan worden. Belgische rechters zijn volgens de advocaten in deze zaak niet bevoegd, want Facebook heeft haar hoofdzetel in Ierland. "Enkel de rechtbank daar kan zich dus over deze zaak uitspreken", zeggen ze . "Bovendien, zelfs als er een vonnis komt tegen Facebook, dan nog kan de sociale netwerksite onmogelijk alleen in België iets veranderen. Dat is technisch niet mogelijk", zeggen ze.

Alles wat we doen, is in overeenstemming met de privacy

Facebook

De privacycommissie trok gisteren op het proces hard van leer tegen Facebook. Ze vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat ze daar mee doet. "Zelfs mensen die géén Facebookprofiel hebben, worden systematisch gevolgd", zegt de privacycommissie.

Maar volgens Facebook zélf is alles wél duidelijk. "Alles wat we doen, is in overeenstemming met de privacy", zeggen de advocaten van Facebook. "Als je een Facebookprofiel aanmaakt, moet je een hele registratie doorlopen. Daar wordt heel duidelijk gemaakt dat er informatie wordt verzameld, over welke info het gaat en wat er mee gebeurt. Er staat ook duidelijk dat Facebook ook informatie verzamelt op websites die Facebookdiensten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een vind-ik-leuk-knop."  

Alle websites gebruiken trouwens cookies en pixels, niet alleen wij

Facebook

"Als we cookies gebruiken, wordt er ook altijd een banner getoond, dus dan is er sprake van een geldige toestemming. De banner is ook overzichtelijk en concreet", zeggen de advocaten. "Je krijgt telkens informatie over waar de cookies voor gebruikt worden, voor bijvoorbeeld de veiligheid, identificatie of advertenties ". "Trouwens, alle websites gebruiken cookies en pixels, soms zelfs zónder banner", klinkt het. 

Het is een mythe dat Facebook zou weten waar jij specifiek naar surft

"De gegevens die we verzamelen worden inderdaad gedeeld met externe partijen en klanten, maar het gaat enkel over gegevens die niet persoonlijk identificeerbaar zijn", gaan de advocaten verder. "Het is echt een mythe dat Facebook zou weten waar jij specifiek naar surft."

Meest gelezen