AFP or licensors

Félix Tshisekedi: "Uitstel verkiezingen is oorlogs­verklaring aan het Congolese volk"

Nog eens 504 dagen moeten de Congolezen wachten voor ze naar de stembus kunnen om een nieuwe president te kiezen.  Dat heeft Corneille Nangaa, de voorzitter van de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie CENI, gezegd. Maar de oppositie is woedend en spreekt van misbruik van gezag. 

Het is al bijna een jaar geleden dat de Congolese president Joseph Kabila de eer aan zichzelf had moeten laten, na twee ambtstermijnen. Maar 19 december was de eerste datum die zonder gevolg verstreek. Een politiek akkoord , het zogenoemde Sylvesterakkoord van 31 december 2016, voorzag verkiezingen vóór  een nieuwe deadline, 31 december van dit jaar.  Maar, zo zegt voorzitter Corneille Nangaa, er zijn onoverkomelijke administratieve en technische problemen en dus moet de datum nog eens worden opgeschoven, tot ergens in 2019. 

De oppositiecoalitie Rassemblement, met de UDPS als trekker, reageert verontwaardigd. Félix Tshisekedi, zoon van de overleden Etienne Tshisekedi en kopstuk van de partij, zegt dat Kabila en Nangaa het Sylvesterakkoord hebben begraven. "Met dit misbruik van gezag hebben Kabila en zijn dienaar Nangaa de oorlog verklaard aan het Congolese volk", zegt Tshisekedi. 

AFP or licensors

Het Rassemblement zal bij de internationale gemeenschap stappen ondernemen.  De VN en andere partnerlanden blijven intussen eisen dat het Sylvesterakkoord van eind vorig jaar integraal wordt toegepast. Ook premier Michel heeft daar nog eens op aangedrongen, toen hij Kabila in september sprak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Kabila zei daar dat de verkiezingen "transparant en onverwijld" zouden gebeuren.  Maar die kans is nu helemaal onbestaande. 

Meest gelezen