Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Française Audrey Azoulay gaat Unesco leiden

De nieuwe directeur-generaal van Unesco is Audrey Azoulay uit Frankrijk. Zij is 49 en ex-minister van Cultuur van Frankrijk. Audrey Azoulay kreeg 30 van de 58 stemmen in het uitvoerend comité van Unesco. De lidstaten van Unesco moeten de keuze nog bevestigen. Dat zal gebeuren op 10 november.

Net nu hebben de Verenigde Staten en Israël besloten om Unesco te verlaten. Beide landen verwijten de VN-organisatie vooral "een anti-Israëlische houding". Het is al de tweede keer dat de VS Unesco verlaat.

De Amerikanen zijn onder meer boos omdat de Unesco kritiek had geuit op de Israëlische politiek op religieuze sites in bezet Palestijns gebied. In juli heeft Unesco de Tombe van de Patriarchen in Hebron (op de Westelijke Jordaanoever) erkend als werelderfgoed van de Palestijnen. Volgens Israël ontkent Unesco op die manier de joodse band met de Bijbelse stad.

Meest gelezen