Gokreclame wordt aan banden gelegd

Er komen strengere regels om gokreclame te beperken. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Gokverslaafden zullen zo minder misleid of uitgedaagd worden. Ook minderjarigen worden zo beter beschermd.

Het aantal gokkantoren in ons land wordt teruggeschroefd tot 600 en de gemeenten krijgen meer zeggenschap over de plaats waar die kantoren mogen komen. In de buurt van scholen zal dat niet meer mogen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) broedde al langer op een nieuwe Kansspelwet. Concreet kreeg hij groen licht voor een voorontwerp van wet en een reeks koninklijke besluiten die spelers van weddenschappen en kansspelen beter moeten beschermen tegen gokverslaving. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de minderjarigen.

Wat gaat er veranderen?

Wie al eens een wedstrijd in de Champions League op tv meepikt, weet hoe alomtegenwoordig gokreclame is. Volgens de nieuwe regels mag niet langer gokreclame worden uitgezonden tijdens de onderbreking van een live-wedstrijd, bijvoorbeeld tijdens de rust.

Ook tijdens programma's die zich op kinderen en minderjarigen richten, is gokreclame verboden, maar ook vijftien minuten voor en na de uitzending.

Voor 20 uur mogen zenders geen reclame brengen voor online sportweddenschappen, behalve in het live uitzenden van sportwedstrijden. Dan is gokreclame voor en na de wedstrijd toegelaten, maar niet tijdens de rust. Minderjarige sportploegen zullen niet langer gokreclame op hun uitrusting of materiaal mogen dragen.

Meest gelezen