Jane Fonda jaar lang op de hoogte van gedrag Weinstein: "Ik schaam me nu dat ik het niet verteld heb"

Ook Jane Fonda heeft gereageerd op de beschuldigingen van seksuele intimidatie door filmproducent Harvey Weinstein. Dat deed de 79-jarige actrice en Oscarwinnares onder meer tijdens een interview met CNN. Fonda werd blijkbaar een jaar geleden op de hoogte gebracht van Weinsteins gedrag. 

Jane Fonda: "Ik heb de verhalen over Harvey een jaar geleden vernomen. Ik schaam me nu dat ik toen niets gezegd heb. Ik had te weinig lef om het te doen. Ook was het mij  niet persoonlijk overkomen. Dus vond ik het niet mijn taak om het naar buiten te brengen. Roseanne Arquette, die intussen haar verhaal ook aan de pers gedaan heeft, had het mij verteld. Voor mij was het een shock en een grote ontgoocheling."

"Ik heb me nooit gerealiseerd dat zijn gedrag zo’n publiek geheim was."

"Ik ben wel blij dat het nu allemaal aan het licht komt. Ik ben zo trots op mijn collega’s dat ze het vertellen, want het is niet makkelijk. Maar laten we niet doen alsof dit iets unieks is. Dergelijk gedrag heeft voortdurend plaats, die macho cultuur. Niet alleen in Hollywood, maar overal. Dat vrouwen beschouwd worden als een seksueel object dat mannen verlangen, in plaats van hen als volwaardige personen te beschouwen."

Ik heb het ook meegemaakt

"Ik heb Harvey pas ontmoet toen ik oud was, terwijl hij eerder voor jonge vrouwen ging. Ik behoor niet tot de groep die hij intimideerde, juist door mijn leeftijd. Net zoals Meryl Streep."

"Gelukkig zijn niet alle mannen zo. Zij moeten nu ook naar voren komen en ons verdedigen. Zij moeten een voorbeeld zijn dat het ook anders kan."

"Ik heb het ook meegemaakt, in mijn beginjaren als actrice. Tijdens de bespreking van een script, waarin voorkwam dat ik een orgasme zou hebben, vroeg de regisseur mij hoe dat orgasme er uit zou zien. Hij vroeg me dan om met hem te slapen. Weinig subtiel. Moeilijk te geloven, maar het gebeurde zo wel. Ik ben er niet op ingegaan en heb de rol toch gekregen. Daarna was hij erg vriendelijk tegen mij."

Ook in het BBC-programma "Hardtalk" met Stephen Sackur zei de actrice dat ze helaas niet het lef had om een jaar geleden al te reageren toen ze voor het eerst de verhalen over Weinstein hoorde.

Video player inladen...

Meest gelezen