Nog 260 Belgen in conflictzones in Irak en Syrië

Volgens het OCAD, het orgaan voor de coördinatie en analyse van de dreiging, zijn er op dit moment 260 Belgen die in een jihadistische conflictzone verblijven, zoals bijvoorbeeld Syrië of Irak. Het gaat om 160 IS-strijders en hun vrouwen, en 100 kinderen jonger dan twaalf jaar.

Van de 410 die sinds 2012 afreisden naar Syrië en Irak, zijn er al 130 overleden. 125 keerden terug naar ons land. Er zouden dus nog ongeveer 160 Belgische jihadi's in het conflictgebied zitten. En daarbovenop nog eens 100 kinderen jonger dan twaalf. 

Waar ze precies zitten is niet duidelijk. Voorlopig is enkel geweten dat er twee Belgische terroristen in Irak gevangen zitten, en één in Syrië. Zowel in Syrië als in Irak worden ook vele honderden vrouwen en kinderen vastgehouden in kampen. Maar of daar ook Belgen bij zitten, zoals de Iraakse ambassadeur in ons land beweert, zal worden onderzocht.

Meest gelezen