Video player inladen...

Jinnih Beels, het wit konijn van  "Samen"

Ze is veertig, woont - nog even - in Westerlo, heeft half-Indische roots, is criminologe van opleiding en maakt al vijftien jaar lang deel uit van de politie. En volgend jaar in oktober trekt ze als onafhankelijke kandidate op de nieuwe linkse kartellijst "Samen" naar de Antwerpse kiezer.

Jinnih Beels is voor de Antwerpenaar geen onbekende. In 2003 ging ze als eerste vrouwelijke politiecommissaris van vreemde origine aan de slag bij de lokale politie in Antwerpen. Vijf jaar later, in 2008, werd ze er hoofd van de cel diversiteit. Dat zou ze blijven tot 2015, toen ze na interne strubbelingen met huidig politiekorpschef, Serge Muyters, werd weggepromoveerd. Beels had meer en meer moeite met de nieuwe beleidslijn, die vooral de nadruk legde op repressie.

Tot 2016 zou ze in Antwerpen de coördinatie doen van de bemiddelingsteams bij de politie. Als hoofd van de cel diversiteit waren de bestrijding van racisme en discriminatie, het verhogen van de diversiteit binnen het korps en het uitbouwen van een vertrouwensrelatie met de verschillende gemeenschappen in Antwerpen haar stokpaardjes.

Van Antwerpen naar Mechelen

Uiteindelijk zal ze nog tot eind september 2016 in Antwerpen aan de slag
blijven. Ze verlaat de stad voor het Mechelse politiekorps. En dat is met spijt in het hart, want sinds haar stage bij de havenbrigade had de stad haar hart gewonnen. In een interview met de krant Het Laatste Nieuws in 2003 zegt ze daarover: "Ik wil in een grootstad werken. Mij moet je niet achter koeien laten lopen."

Ik wil in een grootstad werken, mij moet je niet achter koeien laten lopen.

Jinnih Beels in Het Laatste Nieuws in 2003

In Mechelen gaat ze aan de slag als diversiteitsmanager. Maar dat loopt niet direct van een leien dakje. Begin dit jaar haalde ze nog het nationale nieuws omdat er een racistische fotomontage van haar circuleerde in een Whatsapp-groep van enkele Mechelse politiemensen.

Haar baan in Mechelen schort ze nu even op. Een politieambt en politieke ambities zijn niet combineerbaar. Beels heeft ondertussen loopbaan­onderbreking genomen bij het politiekorps.

Van de politie naar de politiek

Jinnih Beels is niet de eerste politiecommissaris die de overstap maakt naar de politiek in Antwerpen. Bart Debie (Vlaams Belang) en Eddy Baelemans (Open VLD) gingen haar vooraf. Maar eenvoudig zal het niet worden. Baelemans bijvoorbeeld probeerde in 2012 een schepenambt binnen te rijven, maar raakte niet verkozen.

Met Beels willen Groen en SP.A aantonen dat een andere aanpak bij de politie wel mogelijk is. Jinnih Beels gelooft sterk in wijkwerking. Inwoners en wijken mogen geen geheimen kennen voor agenten. Het systematisch controleren van mensen op basis van hun afkomst, ook ethnic profiling genoemd, is de belangrijkste oorzaak van het wantrouwen in de politie. Ook dat moet aangepakt worden.

Het valt af te wachten of het vertrouwen en respect dat ze opbouwde bij de allochtone gemeenschappen in Antwerpen, haar ook in de politiek iets kan opleveren. Daarnaast is het als onafhankelijke kandidaat ook niet altijd even gemakkelijk om je stempel door te drukken. De vraag is dan ook of ze daarin zal slagen.

Op de koop toe moet ze op zoek naar een nieuwe woning, want voorlopig woont ze nog met haar man en zoon in Westerlo. En ook een verhuizing om politieke redenen wordt niet altijd in dank afgenomen.

Beels: "Ik wel net niet het witte konijn zijn"

Video player inladen...

Meest gelezen