Massale steun voor petitie tegen falend rechtssysteem na vondst lichaam Anne Faber

De dood van de Nederlandse Anne Faber is mede de schuld van het falende rechtssysteem. Dat staat te lezen in een onlinepetitie die sinds gisteren al meer dan 200.000 keer is ondertekend. Het lichaam van de 25-jarige vrouw uit Utrecht werd gisteren gevonden in de buurt van Zeewolde, in Flevoland, nadat ze bijna twee weken geleden vermist raakte. De veroordeelde zedendelinquent Michael P. is de enige verdachte in de zaak.

"Wij, het Nederlandse volk, eisen een onderzoek naar het falend rechtsysteem in de zaak van Michael P. Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring", schrijft de initatiefneemster van de petitie. De moeder van drie dochters is ervan overtuigd dat de dood van Anne Faber voorkomen had kunnen worden. 

Via de petitie eist ze bovendien een onderzoek naar de kliniek Altrecht in Den Dolder, waar de verdachte Michael P. werd behandeld, en een verslag van de werkwijze en het beleid binnen de kliniek. "Wij eisen een verandering van de wet op het gebied van zedendelicten zodat dit NOOIT meer kan gebeuren", schrijft ze verder. "Het volk is boos en zit vol afschuw!"

"Met het ondertekenen van deze petitie steunen wij tevens ouders, familie en vrienden met het verschrikkelijke leed en verlies wat hen is aangedaan", besluit de initatiefneemster. "Anne, tranen van het volk maar wij vechten voor het recht voor jou! Rust zacht lieve Anne."

Pure woede

De petitie, die gericht is aan de Nederlandse premier Mark Rutte, minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok en de kliniek Altrecht, werd op sinds gisteren ruim 216.000 keer ondertekend.  

De initatiefneemster vertelde aan Nederlandse media dat ze de petitie uit pure woede is begonnen. "Ongelooflijk dat dit kan gebeuren. Ik wil een statement maken en voorkomen dat dit zomaar voorbij gaat. Ik wil de burger een handvat geven om een stem te laten horen. En dat er zoveel reacties komen, geeft wel aan hoe het volk heeft meegeleefd", aldus de vrouw. 

Intern onderzoek

Het kabinet van premier Rutte heeft intussen bekendgemaakt dat er een onderzoek komt naar de psychiatrische kliniek waar Michael P. verbleef, meldt NOS. De instelling zelf kondigde aan dat er ook een intern onderzoek komt, "omdat er grote behoefte is aan antwoorden". "De vraag "Hoe heeft dit kunnen gebeuren" leeft enorm bij iedereen. Terecht", schrijft de kliniek nog in een verklaring.

De 27-jarige Michael P. werd eerder deze week aangehouden in verband met de verdwijning van Faber. In 2012 werd hij al veroordeeld tot 11 jaar cel, voor het verkrachten van een 16- en een 17-jarig meisje twee jaar eerder. Daarbovenop kwam een celstraf van 12 maanden voor een gewapende overval. Na een deel van zijn straf uitgezeten te hebben werd hij van de gevangenis overgeplaatst naar de kliniek in Den Dolder, "om geleidelijk aan het terug te keren naar de samenleving".

Meest gelezen