Minder Europese steun voor regio's door de brexit?

Door de brexit zal de Europese begroting na 2020 krimpen. De vrees is nu al dat Europees geld voor de regio's anders verdeeld zal moeten worden. Ter gelegenheid van de Europese Week van de Regio's en steden wou het Comité van de Regio's tonen hoe belangrijk Europese projecten voor de regio's zijn. 

"De kans is groot dat de budgetten zullen verminderen en dat bijvoorbeeld Brussel niet meer in aanmerking komt als regio die Europese fondsen voor regionale ontwikkeling zou kunnen krijgen. Dan hebben we inderdaad een risico dat projecten zoals we momenteel hebben, in de toekomst niet meer ontwikkeld kunnen worden", zegt Geert De Roep, de coördinator van Europese aangelegenheden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In Brussel genieten 46 projecten Europese steun. Voor de periode 2014-2020 gaat het om 200 miljoen euro. Dat geld komt dus uit de Europese fondsen voor regionale ontwikkeling (EFRO). Maar voor hoelang nog?

Rijk Brussel?

Brussel-Hoofdstad is een van de rijkste regio's van Europa, zegt een ambtenaar van de Europese Commissie. Het hoort dus bij de meest ontwikkelde regio's, met een bbp per inwoner van meer dan 90% van het gemiddelde van de EU. Vandaar de vrees dat projecten in Brussel zouden kunnen wegvallen.

"Toch is Brussel zeker niet "rijk" en het bbp als enige indicator is niet voldoende om de werkelijkheid van Brussel weer te geven", vindt De Roep. "Want Brussel heeft een aantal belangrijke sociale problemen. Er is veel armoede en een hoge werkloosheid." 

Sociale inclusie

Zo ondersteunt Europa in Anderlecht indirect de beschutte werkplaats  ‘Travie'.  'Travie' is het grootste maatwerkbedrijf in Brussel. Op 29.000 vierkante meter pakken 330 mensen met een lichte handicap, chocolade in kleine dozen in voor de kerstverkoop van grote bedrijven. Of ze verpakken andere producten zoals cosmetica en krijgen daarvoor een vast loon. Ook fietsen worden hier gemonteerd. 

Ze voeren vooral mechanisch werk uit. Grote machines voor dit soort werk zouden te duur zijn voor de kleine Belgische markt. Het probleem is dat hun werk seizoensgebonden is. In het voorjaar moeten nieuwe activiteiten voor hen gevonden worden want dan is er te weinig werk voor alle medewerkers. Met Europees geld wordt een marktonderzoek gefinancierd dat daarbij moet helpen. Het project draagt bij aan de sociale inclusie van mensen met een handicap, zegt Emmanuel Mossay, de coördinator van het Dev' up Team dat het onderzoek voert: "Zonder het geld van EFRO hebben we geen mogelijkheid om nieuwe projecten zoals deze te ontwikkelen."

Wat na 2020?

De financieringsperiode van al die EFRO-projecten loopt tot 2020, maar wat daarna? Geert De Roep van het Brussels Gewest benadrukt nogmaals hoe belangrijk het behouden van de fondsen voor regionale ontwikkeling voor de toekomst van Brussel is. Maar hij weet ook: "Het zullen harde onderhandelingen worden voor de periode na 2020."

Meest gelezen