Video player inladen...

Mogherini: "Geen enkele president, ook Trump niet, kan Iran-deal eenzijdig intrekken"

Frederica Mogherini, de Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, zegt dat de Amerikanen niet eenzijdig uit de nucleaire deal met Iran kunnen stappen. "Dit is geen internationaal verdrag maar een unaniem goedgekeurde aanvulling op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij het akkoord over het kernprogramma van Iran niet meer wil bekrachtigen. Mogherini lijkt niet onder de indruk. De hoogste Europese diplomaat zegt dat "geen enkele president, ook Trump niet, eenzijdig dit akkoord kan opzeggen". De deal met Iran is immers geen gewoon internationaal verdrag, maar een unaniem aangenomen aanvulling van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

"Dit is geen bilaterale overeenkomst en ook geen internationaal verdrag", zegt ze. "Er is geen enkel land die een VN-resolutie die unaniem is aangenomen, bekrachtigd, uitgevoerd en bevestigd is eenzijdig kan opzeggen. De president van de Verenigde Staten heeft veel macht, maar deze macht heeft hij niet. Temeer omdat deze deal nog wordt gesteund en uitgevoerd door de rest van de internationale gemeenschap."

Trump haalt als reden onder meer aan dat Iran zich niet zou houden aan de voorwaarden van het akkoord, maar dat ontkent Mogherini. "Het Internationaal Atoomagentschap heeft op 8 verschillende momenten controles uitgevoerd en heeft geen enkele keer inbreuken op het akkoord kunnen vaststellen", zegt ze.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laat overigens ook weten dat Rusland de deal met Iran zal blijven respectereN.

Meest gelezen