Jonas Roosens

N-VA over "Samen": "Duidelijke keuze voor Antwerpse kiezer"

Volgens de N-VA van huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever komt de kiezer voor een "duidelijke keuze" te staan nu SP.A en Groen samen naar de kiezer trekken in de Scheldestad. CD&V-kopstuk Kris Peeters van zijn kant wil zijn partij uitspelen als de centrumpartij tussen het linkse en rechtse blok. Philippe De Backer van Open VLD ziet zichzelf dan weer als "het echte positieve alternatief". Filip Dewinter (Vlaams Belang) noemt de lijst "Samen" op zijn beurt een "electoraal cadeau" voor Bart De Wever.

De Antwerpse kiezer krijgt dankzij het ontstaan van het project "Samen" van Groen, SP.A en onafhankelijken een "duidelijke keuze". Dat vindt Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau."Dat is goed voor het democratisch appel", stelt hij.

"Ofwel kiest men voor dit bestuur dat van Antwerpen opnieuw het politieke, economische, culturele en sportieve hart van Vlaanderen heeft gemaakt. Ofwel gaat de kiezer voor een links kartel dat een wereldhaven en diamantstad wil gaan besturen met communisten. Een bestuur van stilstand, schulden en economische teloorgang."   

Peeters: "Dit kan de verkiezingscampagne boeiend maken"

Volgens Peeters kan het samengaan tussen Groen en SP.A de verkiezingscampagne boeiend maken. "Maar we moeten er ook voor zorgen dat er niet verder gepolariseerd wordt", voegt hij eraan toe. "Nu is er een rechts kamp en een links kamp. Dat is voor niemand goed."

Het CD&V-kopstuk ziet opportuniteiten voor zijn partij: "Ik hoop dat de kiezer zegt dat het centrum het beste en het meest verbindende is. Wij gaan op het juiste moment een vrij duidelijke campagne voeren om te zeggen: "Noch links, noch rechts, maar in het centrum vindt u de beste oplossingen voor de toekomst van Antwerpen"."

Video player inladen...

Open VLD: "Wij zijn het enige echte positieve alternatief"

Volgens de liberale lijsttrekker Philippe De Backer is de samenwerking tussen SP.A en Groen in de lijst Samen een "noodzakelijk verbond om te proberen de huidige coalitie van de macht te krijgen". "Dat is een spel dat ik niet graag meespeel", verduidelijkt De Backer. "Ik denk dat het van de Open VLD de enige partij maakt die echt een positief alternatief kan zijn in de campagne."

"De huidige coalitie (waar Open VLD deel van uitmaakt, nvdr.) werkt heel goed, maar ik ga ongebonden naar de kiezer", aluds nog de kopman voor Open VLD in Antwerpen. "Onze ambitie is om te groeien en de recente peiling toont aan dat we in stijgende lijn aan het gaan zijn."

Video player inladen...

Dewinter: "Electoraal cadeau voor De Wever"

Filip Dewinter van Vlaams Belang stelt dat de verkiezingscampagne nu al voorbij is. "Dit is een electoraal cadeau voor Bart De Wever die nu opnieuw het spookbeeld kan ophangen van links dat het stadhuis gaat veroveren, waardoor hij niets meer moet verdedigen omtrent het feit dat hij nauwelijks wat heeft gedaan op gebied van migratie, islamisering enzovoort."

Toch ziet Dewinter naar eigen zeggen nog een lichtpunt. "Als "Samen" sterk genoeg uit de strijd komt en CD&V overstag gaat en voor links zou kiezen, dan heeft Bart De Wever een probleem. Dan moet hij opnieuw samenwerking met Vlaams Belang overwegen om burgemeester te blijven. Dus een sterk Vlaams Belang blijft noodzakelijk."

Jonas Roosens

PVDA: "Samen apart"

 PVDA-voorzitter Peter Mertens betreurt nog steeds dat zijn partij niet werd uitgenodigd voor het nieuwe project. "Ze hebben ironisch genoeg beslist om "samen apart" te gaan in plaats van de drie linkse partijen te verenigen", merkt hij op.

"Ik wens hen oprecht veel succes, maar sowieso zal er nog plaats zijn voor een heldere linkse stem die niet gericht is op een coalitie met Open VLD. Ik ben ervan overtuigd dat ook wij nog kunnen groeien."  

Meest gelezen