Koningin Mathilde over vier kinderen in huis en trollen gemeen voor zwangere Kate 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week maakte Kate Middleton haar eerste verschijning sinds haar zwangerschapsaankondiging. Haar babybuikje was blijkbaar genoeg om haar te bodyshamen. Voor de foto's van het Zweedse prinsje Gabriel waren er wél lieve woorden. Koningin Mathilde steunde de Waalse auteurs op de Buchmesse en maakte tijd voor een gesprek met kindreporter Mia. Prinses Astrid stond prins William bij in de Westhoek en dacht zowaar terug aan haar overgrootouders aan het front. De Nederlandse prinses Laurentien hield dan weer een pleidooi voor... doggybags.

De hertogin van Cambridge Kate Middleton (35) liet zich voor het eerst zien sinds de aankondiging van haar derde zwangerschap begin september en dat is natuurlijk groot nieuws aan de andere kant van het Kanaal. Kate ontving samen met prins William en Harry gasten voor een receptie op Buckingham Palace voor World Mental Health Day. Het was haar eerste publieke optreden sinds 30 augustus. Op foto's is er bij de hertogin een beginnend babybuikje in haar blauwe jurk te spotten.

2017 Getty Images

Op sociale media hebben de internettrollen echter enkel oog voor de slanke taille van Kate, de posts gaan van "Ze is verder dan mij in haar zwangerschap, en ze ziet er fenomenaal uit en ik zie eruit als een koe" tot "Echt, is die zwanger?!". Brits royaltyreporter Jamie Samhan riep in het opiniestuk "Give Kate a break" alvast op om de hertogin met rust te laten en meer aandacht te hebben voor het werk dat ze verzet voor geestelijke gezondheidszorg.

Kate zou nog geen 12 weken ver zijn, maar door Hyperemesis gravidarum (of extreme zwangerschapsmisselijkheid) opnieuw de zwangerschap vroeger hebben moeten aankondigen. Ook al omdat het zou opvallen dat in haar officiële takenpakket plots geschrapt zou worden. Over de uitgerekende datum wordt door het Britse hof met geen woord gerept. We houden het dus voorlopig op "ergens in het voorjaar van 2018".

De blauwe jurk van Kate én blauwe das van prins William deden de fans alvast dromen over een broertje voor George en Charlotte. "Betekent al dat blauw dan ook een nieuw prinsje", klonk het.

2017 Getty Images

Nog meer (Zweeds) babynieuws

Wie er deze week ook liep te pronken met een baby, waren de Zweedse prins Carl Philip (38) en zijn echtgenote Sofia (32). Zij toonden hun maand oude zoontje Gabriel Carl Walther samen met zijn broer Alexander Erik Hubertus Bertil (1,5). Het jongetje wordt op 1 december gedoopt in de paleiskapel van de koninklijke residentie Drottningholm. Het paar bedankt iedereen van harte voor de vele gelukwensen.

Eerder was er al een foto verschenen van de pasgeboren Gabriel in zijn wieg, haast onherkenbaar weggestoken onder een muts en dekentje in zijn maxi-cosi. Deze foto's brengen het kereltje iets beter in beeld.

Koningin Mathilde over boeken en de drukte thuis

Een dag na de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron stapte ook koningin Mathilde de Buchmesse in Frankfurt binnen. Mathilde is zelf een heuse boekenwurm en kwam er de Franstalige literatuur van België steunen. Thema van de beurs dit jaar is immers Francfort en français. De koningin bezocht de stands van Waalse en Brusselse uitgevers en praatte met Belgische auteurs en kunstenaars die een bijdrage leverden aan het Erepaviljoen.

2017 Getty Images

FOTO boven en onder: Mathilde steekt op de beurs zelf de handen uit de mouwen aan een oude drukpers en krijgt de print, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, overhandigd.  

2017 Getty Images

Onze koningin had op de Buchmesse uitzonderlijk ook een gesprek (bekijk de video hieronder) met de 12-jarige Mia, reporter van het kinderprogramma "Logo!" op ZDF. Ze had het over haar rol als koningin waarbij ze vooral haar man, koning Filip, wil bijstaan en samen met Unicef het verschil wil maken om onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. "Ik reis daarvoor naar Afrika en laatst nog naar Laos. Het is zó belangrijk om naar school te gaan", kan Mathilde niet genoeg benadrukken.

Thuis voel ik me in de eerste plaats echtgenote en moeder

Video player inladen...

Mathilde verklapte dat ze als kind dol was op strips en ze niet nee zegt tegen historische romans. Ze leest elke dag samen met haar vier kinderen. "Om avonturen te ontdekken en te praten over wat ze gelezen hebben, om het over emoties te hebben", legt de koningin uit. Of ze zich soms eens géén koningin voelt, vraagt Mia. "Als ik thuis ben, voel ik me in de eerste plaats echtgenote en moeder. We zijn héél druk bezig met huiswerk, sport en de activiteiten van de kinderen", klinkt het.

Prins William zij aan zij met prinses Astrid

De Britse prins William was een dagje in ons land. Hij herdacht samen met prinses Astrid op de begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke de Slag van Passendale waarbij 2.700 Nieuw-Zeelandse slachtoffers vielen (waarvan bijna 1.000 doden) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Astrid benadrukte de waarde van herdenkingen, zodat de jeugd bewust wordt gemaakt van de gruwel van een oorlog.

De prinses bracht ook haar overgrootouders, koning Albert I en koningin Elisabeth, ter sprake. "Ik was nog niet geboren toen hij stierf en ik was nog jong toen koningin Elisabeth overleed, maar ik had graag met hen gesproken over de loopgraven en de medische posten toen", citeert de Krant van West-Vlaanderen Astrid. Albert I was opperbevelhebber van het leger, Elisabeth bezocht dan weer gewonde soldaten, hielp mee met de verzorging en gaf het Rode Kruis de nodige steun.

Ik had heel graag met mijn overgrootouders gesproken over de oorlog

Getty Images

Voor William was het een weerzien met de Westhoek: voor de derde keer in enkele maanden tijd tekende hij er present voor een 100-jarige herdenking. "We will remember them", bedankte hij de Nieuw-Zeelandse troepen. "Elke dode hier, was een familiedrama ginder. We zullen nooit de horror begrijpen." Prins Astrid was trouwens in een opvallende rode outfit met zwarte hoed en sjaal van (wellicht imitatie)bont afgezakt naar Zonnebeke.

2017 Getty Images

Prinses Laurentien is fan van doggybags

De Nederlanse prinses Laurentien, de schoonzus van koning
Willem-Alexander, is op de Dag van de Duurzaamheid gaan voorlezen voor
leerlingen op een kasteel. Laurentien, zelf jeugdauteur, ging nadien in
gesprek met de kinderen over onder meer voedsel.  Een van hen kwam met
het idee van doggybags op de proppen, plastic of kartonnen doosjes die
restaurants voorzien om overgebleven eten mee te nemen.

Kinderen hebben concrete ideeën en zetten ons aan het denken

"Kinderen hebben veel goede ideeën, concreet en praktisch. Door die uit te spreken, zet het ons - volwassenen - ook aan het denken. Thuis steken we restjes ook al in doosjes. Ik zou het mooi vinden mochten doggybags in Nederland een trend worden", legt de prinses aan het programma "Blauw bloed" uit.

Belga

Meest gelezen