Vakbonden AB InBev dreigen met een algemene staking, blokkades voorlopig opgeschort

De acties van de vakbonden bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille zijn opgeschort. De bonden hadden vanmorgen de poorten van de brouwerijen geblokkeerd. Ze willen dat de onderhandelingen met de directie over een nieuwe cao tegen maandag vooruitgang boeken.   

De acties van de vakbonden waren vanmorgen begonnen nadat de onderhandelingen tussen directie en bonden over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden waren afgesprongen. De productie werd wel niet stilgelegd.  

De vakbonden willen betere garanties over werk- en loonzekerheid zodat bij een herstructurering waarbij een vestiging zou moeten sluiten, de werknemers recht hebben op 36 maanden loon. Ze vragen ook 1,1 procent loonsverhoging voor het personeel, zoals dat is overeengekomen in het interprofessioneel akkoord. 

Als gebaar van goede wil en om de onderhandelingen een kans te geven wordt de blokkade nu tijdelijk opgeheven. De dreiging van een staking is wel niet voorbij. Als er maandagochtend niet voldoende schot in de zaak is gekomen, dan volgt een algemene staking bij alle Belgische vestigingen.