Video player inladen...

Trump zet Iraanse deal op de helling: "Regime heeft voorwaarden nucleair akkoord geschonden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal herbevestigen. Hij wil nieuwe sancties tegen het regime in Iran, dat hij "de grootste sponsor van terrorisme noemt". De deal die in 2015 werd gesloten, blijft voorlopig wel overeind.

President Trump begon de persconferentie met een minutenlang verwijt naar het Iraanse regime. Trump noemde Iran een dictatoriaal regime dat wereldwijd terrorisme sponsort en chaos verspreidt over de hele wereld. Daarna somde hij een hele lijst aanslagen op waar Iran bij zou betrokken geweest zijn de afgelopen decennia.

Trump viseerde specifieker de revolutionaire garde in Iran. Die garde noemde hij een persoonlijke militie van het regime, die oorlog financiert en terreur zaait. Trump zei zelfs dat de garde een aanslag plande op "een restaurant in Washington".

Volgens Trump heeft Iran nu te lang kunnen profiteren van het nucleaire akkoord dat in 2015 werd afgesloten. Door dat akkoord vielen heel wat sancties weg. Het Witte Huis wil nieuwe sancties invoeren. Trump noemt maatregelen tegen de financiering van terreur, tegen de revolutionaire garde en "het ontzeggen van alle paden die leiden naar een nucleair wapen".

"Iran heeft de deal geschonden"

De nieuwe sancties moeten er komen, omdat President Trump meent dat Iran de voorwaarden van het nucleaire akkoord geschonden heeft. Dat is opvallend, want volgens veel waarnemers worden de voorwaarden door Iran nageleefd. Trump zei onder andere dat inspecteurs van nucleaire installaties geïntimideerd werden.

"We kunnen en zullen het akkoord niet herbevestigen", besloot Trump. "We gaan niet verder op het pad naar meer geweld en terrorisme en de dreiging van Iraanse nucleaire wapens. Als we niet tot een nieuw akkoord kunnen komen met het Congres en met onze bondgenoten, is de deal weg."

Video player inladen...

Wat nu?

Als Trump het akkoord zondag "decertificeert", zoals dat officieel heet, wordt de kwestie voorgelegd aan het Amerikaanse Congres, dat dan 60 dagen krijgt om nieuwe sancties op te leggen aan Iran. Daarmee zouden ze de deal de facto beëindigen, maar zover zal het waarschijnlijk niet komen. De kans is groter dat Republikeinse hardliners in het Congres een nieuwe wet zullen voorstellen met strengere eisen voor Iran, zoals een aanvullend verbod op rakettesten, waarnaar Trump ook verwees tijdens de persconferentie.

Maar de slaagkans van dat plan is bijzonder klein. Noch Iran, noch de andere ondertekenaars lijken voorlopig bereid om opnieuw te onderhandelen over het verdrag. Met een hardere opstelling dreigt Trump zijn land dus verder te isoleren op de internationale scène, zoals hij eerder deed toen hij besloot om uit het klimaatakkoord van Parijs en de Trans-Pacific Partnership (TPP) te stappen.  

Video player inladen...

Meest gelezen