Tillerson: "Trump stapt niet uit nucleaire deal, maar zal akkoord niet certifiëren"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft bevestigd dat president Donald Trump niet uit het nucleair akkoord met Iran zal stappen of nieuwe sancties zal opleggen aan het land. Wel zal hij het verdrag niet opnieuw bekrachtigen, aldus Tillerson. 

In een toespraak vanuit het Witte Huis zal Trump straks uitgebreid zijn gal spuwen over Iran, en verklaren dat de nucleaire deal met het land niet in het nationaal belang van de Verenigde Staten is. Maar, zo verklaarde Tillerson, de president zal zich niet terugtrekken uit dat akkoord.

Wel zal Trump het akkoord, dat hij eerder bestempelde als de slechtste deal in de geschiedenis van de VS, "niet certifiëren", klinkt het. Dat betekent dat het Amerikaanse Congres zich de komende 60 dagen over de kwestie zal buigen, om te bepalen welke verdere stappen de VS zal ondernemen ten aanzien van Iran.

Trump zal dus niet meteen nieuwe sancties opleggen aan Iran. Wel zal hij het Congres aanmanen om strengere wetgeving aan te nemen, die het makkelijker moet maken om in de toekomst sancties op te leggen aan het regime in Teheran, bijvoorbeeld als reactie tegen Iraanse raketproeven of steun aan terreurorganisaties als Hezbollah.

Bovendien zal de president zijn langverwachte voornemen bekendmaken om sancties op te leggen aan delen van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, door het als terroristische organisatie te bestempelen. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen het Witte Huis.

Meest gelezen