Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wordt ex-topvoetballer George Weah nieuwe president van Liberia ?

De inwoners van Liberia in West-Afrika kunnen een nieuwe president kiezen om Ellen Johnson Sirleaf op te volgen. Een derde van de stemmen is geteld en oud-topvoetballer George Weah staat aan de leiding. Hij heeft 39.6 procent van de stemmen, vicepresident Joseph Boakai haalt 31,1 procent. De kandidaat die het dichtst in de buurt komt, Charles Brumskine, haalt maar 9,3 procent.

George Weah (51) speelde in de jaren 80 en 90 bij onder meer AS Monaco, Paris Saint-Germain en AC Milan. In 1995 werd hij verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar. In 2002 nam hij afscheid van het voetbal.

Ook in 2005 nam Weah al eens deel aan de presidentsverkiezingen. Hij moest het toen afleggen tegen Ellen Johnson Sirleaf. Ze werd de eerste verkozen vrouwelijke president in Afrika. Haar verkiezing maakte ook een einde aan jaren van burgeroorlog in Liberia, waarbij honderdduizenden doden vielen.

In de bijna 12 jaar van haar bewind slaagde Johnson Sirleaf erin om de vrede in Liberia te bewaren, maar ze boekte minder resultaten in de strijd tegen de welig tierende corruptie en de zwakke openbare dienstverlening. In 2011 kreeg zij de Nobelprijs voor de vrede.

Als de trends aanhouden, gaan Weah en Boakai het dus tegen elkaar opnemen in de tweede ronde volgende maand. De volledige resultaten van de eerste ronde zouden we op 25 oktober moeten kennen.

Meest gelezen