"De afwezigen" van Lieke Kézér wint De Bronzen Uil 2017

De Bronzen Uil 2017 gaat naar "De afwezigen" van Lieke Kézér. De prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman is uitgereikt op het literaire festival Het Betere Boek in Gent.

"Een troostende bluessong": zo noemt de jury "De afwezigen", de debuutroman van Lieke Kézér die vanavond de Bronzen Uil 2017 heeft gewonnen.

Volgens de jury, waarvan naast voorzitter Jos Geysels ook Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke deel uitmaakten, ontroert de roman zonder sentimenteel te worden en beklijft het zonder moraliserend te zijn.

"Door de zorgvuldig opgebouwde perspectiefwisselingen en een hoog tempo wordt de lezer betrokken bij personages die zich stotterend, haperend, snuivend en soms opportunistisch door een heftig leven worstelen. De auteur slaagt erin de donkere thematiek met de troost en de schoonheid van de muziek te verzachten", aldus het juryrapport.

Kézér ontvangt een bronzen beeld van een uil en 5.000 euro. Vorig jaar won Lize Spit de prijs met haar debuut "Het smelt". De andere genomineerden voor De Bronzen Uil waren John-Alexander Janssen met "Een verhaal uit de Zonnestad", Gerrit Janssens met "Twaalf", Emy Koopman met "Orewoet", Haro Kraak met "Lekhoofd", Dimitri Leue met "Het Lortchersyndroom" en Elise Wuyts met "De studente".

Rusland

Het literaire festival Het Betere Boek focuste dit jaar op Rusland. "De zevende editie was opnieuw een succes met twee nieuwe locaties in Gent: de Minardschouwburg en de oude stadsbib aan de Zuid", zegt directeur Ellen Buntinx van het organiserende Willemsfonds.

"Curator Johan de Boose koos voor een multidisciplinaire insteek: theater, film, beeldende kunst, muziek, poëzie en literatuur kwamen allemaal aan bod. De Boose nodigde een veertigtal nationale en internationale gasten uit, elk met een eigen link met Rusland."

De Publieksprijs van De Bronzen Uil ging naar John-Alexander Janssen.

Meest gelezen