"Kung Fu: als je angst plant, zal er angst groeien"

Recensenten omschreven de serie alvast als een keerpunt in de Amerikaanse tv-geschiedenis toen de eerste aflevering van "Kung Fu", exact 45 jaar geleden, op de buis verscheen. Onrecht werd niet langer bestreden door macho cowboys die hun kogels in allerlei richtingen lieten rondvliegen. Het hoofdpersonage was nu een eerder zweverig type, zonder 'hunky' looks, die zoveel mogelijk een gewelddadige oplossing van een probleem uit de weg probeerde te gaan. Lukte dit niet, dan haalde Kwai Chang Caine, een rol van David Carradine, zijn meest vloeiende krijgskunstbewegingen boven om een geschil op te lossen. Het publiek, en dan vooral jongeren, wisten deze aanpak duidelijk te smaken.

"Kung Fu" vertelde het verhaal van Kwai Chang Caine, die op het einde van de 19e eeuw, na een opleiding in een Shaolintempel, in een blinde woede de neef van de 'Emperor' vermoordt en op de vlucht moet slaan. Hij reist terug naar de VS, waar hij op zoek gaat naar zijn halfbroer. Tijdens zijn trektocht maakt hij, indien nodig, gebruik van de oosterse krijgskunsten -in slow motion-, die hij in de tempel geleerd heeft. Dit met de hulp van onder meer de blinde Master Po (rol van Keye Luke) en Master Kan (rol van Philip Ahn). Al probeert hij dus trouw te blijven aan zijn filosofie dat "als je rijst plant, zal er rijst groeien. Maar als je angst plant, zal er angst groeien".

De hoofdrol werd gespeeld door David Carradine. Geruchten dat de serie geschreven was voor Bruce Lee werden altijd ontkracht. Mocht hij al ooit in het vizier van de makers van de serie gekomen zijn, dan werd dat idee toch snel afgevoerd, omdat Lee te moeilijk verstaanbaar zou zijn voor het Amerikaanse publiek. Carradine daarentegen bleek perfect voor de rol.

American Broadcasting Companies, Inc.

Carradine: "Ik had al een paar keer opgetreden in een theaterproductie op Broadway, zowel in de rol van Shaolinpriester als die van een folkzanger uit Oklahoma. Een talentenscout op zoek naar acteurs voor "Kung Fu" heeft me opgemerkt en dacht, toen hij het script van die serie gelezen had, dat dat wel iets voor mij zou zijn. Hij heeft dan daarna een enveloppe onder mijn deur geschoven, waarop "Kung Fu" geschreven stond. Ik herkende het woord wel, maar begreep het niet. Eens ik gelezen had waarover het ging, had ik zoiets van: "Dit moet ik absoluut doen!"" (A.V.Club, april 2004)

"Ik wist niets over kungfu. Ook al deed ik alsof ik de bewegingen uit mijn hoofd kende, ik begreep er niets van. Maar het verhaal was te goed om te laten liggen." (Boek "The spirit of Shaolin", 1991) Dat Carradine als tiener een getraind danser was, was alleszins een pluspunt om de vloeiende bewegingen van kungfu onder de knie te krijgen.

American Broadcasting Companies, Inc.

Naast Kwai Chang Caine was ongetwijfeld de blinde Master Po, met de opvallend spierwitte ogen,  een van de opmerkelijkste figuren. Hij was degene die Caine zijn bijnaam "grasshopper" aanleverde. Dit omdat Master Po aanvankelijk de sprinkhaan wél aan de voeten van Caine hoorde, in tegenstelling tot Caine zelf. Acteur Keye Luke was niet verbaasd dat hij deze rol mocht spelen: "Ik heb zoveel karakters gespeeld. Ik weet het niet zeker,  ligt het aan het feit hoe ik er uitzie, of hoe mijn karakter is, maar ik word altijd in rollen van de 'good guy' geduwd."

Uiteindelijk hield de serie het (slechts) 3 seizoenen lang vol en daar had Carradine zo zijn eigen uitleg voor. Het lag dus niet aan de kijkcijfers die in stijgende lijn gingen. Carradine: "Voor de serie begon, zei een van de medewerkers me: "Het eerste seizoen zal niet worden wat men ervan verwacht heeft, het tweede seizoen zal al iets succesvoller zijn. Het derde seizoen, dat wordt een megasucces. Tijdens het vierde seizoen zal je dan eindelijk geld verdienen aan die rol. En het vijfde seizoen zal je zelf de baas van de opnamestudio zijn." Maar ik wilde helemaal niet rijk worden als tv-acteur. Daarom heb ik er na 3 seizoenen de brui aan gegeven, omdat, mocht ik nog een seizoen gebleven zijn, ik mijn kansen om een volwaardige filmacteur te worden, helemaal zou verspeeld hebben." (New Jersey News, april 2004) Toch zou Carradine vooral gestopt zijn na de vele verwondingen die hij tijdens actiescènes opliep. Carradine schitterde later nog in "Kill Bill" van Quentin Tarantino. Hij stierf in juni 2009.

In ieder geval drukte hij 45 jaar geleden zijn stempel op een van de opmerkelijkste tv-series ooit:

Meest gelezen