Video player inladen...

"Zwemmen in zee dit weekend? We raden het af"

Goed weer voorspeld dit weekend, een nazomer zelfs en zoiets lokt volk naar zee. En er zullen ook redders zijn, maakten de kuststeden Oostende en Blankenberge eerder van de week bekend. Dat is niet naar de zin van de kustreddingsdienst, die vindt dat het voor een "vals gevoel van veiligheid" zorgt.

Aan zee zijn er welgeteld 82 redingsposten, van De Panne tot Heist. En daar zit het volgens An Beun, secreatris van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV), net fout. "Want er zijn maar 2 van die 82 posten waar er redders zullen zijn dit weekend. Dat zorgt voor een vals gevoel van veiligheid, vinden wij."

"Mensen horen op de radio en lezen overal dat het goed weer wordt, dat je naar zee kan komen, dat er redders zijn, maar dat is maar heel beperkt zo. Dus wil ik de mensen toch waarschuwen. Zwemmen zou ik niet aanraden, en als je het dan toch persé wil doen, ga dan asjeblieft naar die twee bewaakte zones. Niet elders, daar kunnen wij niets garanderen.", zegt Beun.

Het zeewater is ook gewoonweg té koud om  erin te zwemmen

An Beun, kustreddingsdienst IKWV

Er is zelfs nog een klimatologische reden om niet te zwemmen, vindt de kustreddingsdienst. "Het zeewater is eigenlijk koud, gewoonweg té koud. Het is maar 15 graden, dat is weinig en niet elk lichaam reageert daar even goed op. Dus je helemaal in zee gooien, zou ik niet doen. Pootje baden, kan eventueel wel."

Het IKWV heeft enkel een adviserende en coördinerende rol. "Wij zorgen voor het materiaal, de zenders en andere communicatiemiddelen, da's alles", zegt voorzitter Johnny Devey. "Wij beslissen niets, dat doen de burgemeesters en de gemeenten, onder wie veiligheid vallen." 

Redders na 15 september, da's een fout signaal

Johnny Devey, voorzitter IKVW

"Maar we vinden het vreemd dat we in een overleg dit voorjaar, samen met de 10 badsteden én de gouverneur, hadden afgesproken dat er redders zouden zijn van 15 juni tot 15 september.  Daar wijken twee steden nu van af. Ik vind dat een fout signaal", zegt Devey.

Maar los van het zwemmen, kan het wel eens het laatste uitstekende weekend worden voor de kust. "Zeker, ik kan iedereen aanraden om naar zee te komen", zegt Beun ook. "Geniet van zee en strand, geniet van een wandeling, geniet van wat de kust te bieden heeft. Maar zwemmen? Nog eens, ik zou het afraden."

Het is nog afwachten of er écht zoveel zon zal zijn dit weekend én of er dan zomerse files zullen staan op de invalswegen naar de kust.

Meest gelezen