@ Mariette Carstens - Hollandse Hoogte

1 op 10 textielcontainers gaat verloren door vuilnis en ander afval

De textielcontainers die langs de wegen aan parken en op parkings staan om kledij en andere textiel te verzamelen voor het goede doel worden meer en meer gebruikt als sluikstortplaats. Een kwestie van gebrek aan verantwoordelijkheidszin.

"Het is onvoorstelbaar wat een mens allemaal terugvindt in de textielcontainers. Werkelijk alles gooien mensen weg, als ze er maar vanaf zijn, als het maar een goedkope vorm van afval wegdoen is", zegt Koen De Vos, gedeleegerd bestuurder bij Curitas, het bedrijf dat instaat voor de verwerking van de om en bij de 1.500 textielcontainers in Vlaanderen.

"We hebben al vanalles gevonden. Vuilniszakken, inderdaad, maar ook dode katten en honden, een levende hond, een levend lam, kattenbakvulling en zo meer. Ook al gezien en gevonden: kapotte elektrotoestellen, luiers, gebruikte condooms, mosselschelpen, je houdt het niet voor mogelijk. En je kan je inbeelden dat een container gevuld met kattenbakvulling niet meer bruikbaar is. Dan moeten we alles wegggooien en kunnen we niets hergebruiken."

Zoiets druist natuurlijk in tegen het doel van die containers. En het wijst ook op een gebrek aan burgerzin en verantwoordelijkheidszin. "Allez, dat doe je toch niet, als mijn medewerkers die containers moeten leeghalen en dat zit vol viezigheid, dan heb je geen respect voor hen. Ik moet je niet zeggen wat er gebeurt als het warm weer is. Los allemaal van het feit dat het sowieso respectloos is als je zoiets doet", zegt De Vos geagiteerd.

Het zorgt ervoor dat 1 op de 10 containers onbruikbaar is, of toch de inhoud ervan. Door smurrie, vuilnis en afval allerhande. Een hoog cijfer, een jammerlijk cijfer ook.

Meest gelezen