Video player inladen...

De Wever: "De hele linkerzijde heeft een anti-BDW-lijst gevormd"

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen overschouwt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) het politieke landschap in de Scheldestad, waar Groen en SP.A hem uitdagen met de lijst "Samen". Echt ongelukkig lijkt hij daar niet over, blijkt uit een interview in Het Laatste Nieuws.

Bart De Wever wil er graag nog eens zes jaar bij doen als burgemeester. "Tussen mijn oren leeft maar één gedachte: burgemeester zijn, worden en blijven." Dat hij Vlaams minister-president wil worden, ontkent hij. "Nee. Eens ik weer op het gerestaureerde Schoon Verdiep zit, zal het een hele straffe moeten  zijn die mij daar nog weg krijgt."

Sinds gisteren daagt Wouter Van Besien (Groen) hem uit als lijsttrekker van "Samen", het bondgenootschap van Groen en SP.A. "De hele linkerzijde heeft een anti-BDW-lijst gevormd", aldus De Wever. "Allemaal samen tegen mij. Ik ben daar niet rouwig om." De N-VA-voorzitter/burgemeester kan best leven met het politieke scenario dat zich in Antwerpen ontrolt. "Omdat het de Antwerpenaar straks een duidelijke keuze biedt. Dat bevalt mij."

 Als u wilt dat de Antwerpse burgemeester de politie aanpakt en niet de criminelen, stem Van Besien

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Het Laatste Nieuws

De Wever vindt dat het stadsbestuur onder zijn leiding goed heeft gepresteerd. Hij verwijst naar de doorbraak in het Oosterweeldossier, de haven die bloeit, de economie die boomt, de gezonde stadsfinanciën en de criminaliteit die is gedaald. Van Besien en "Samen" staan voor hem net voor het tegenovergestelde. De verkiezingscampagne is geopend voor wat hem betreft. "Als u wilt dat Antwerpen de voorbeeldstad van het opengrenzenbeleid wordt, dan is Wouter Van Besien uw man. Als u wilt dat we opnieuw geld uitgeven dat er niet is, stem niet op mij, want ik ga dat niet doen. Als u wilt dat de Antwerpse burgemeester de politie aanpakt en niet de criminelen, stem Van Besien."

De Antwerpse burgemeester houdt een slag om de arm. "Ik ken zijn programma niet, maar dit is wat ik afleid uit zijn tussenkomsten in de gemeenteraad." Voor De Wever staat de visie van Van Besien mijlenver af van de zijne. Dat zijn opponent daarover duidelijk is, kan hij trouwens best appreciëren.

Het midden van het bed

"Ik zal tot de laatste dag loyaal zijn aan de zetelende coalitie in Antwerpen", aldus De Wever. Hij wil het liefst met dezelfde coalitie doorgaan na oktober 2018.

Met de komst van Kris Peeters naar Antwerpen is CD&V hier de facto toegetreden tot de oppositie

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Het Laatste Nieuws

Dat weerhoudt hem er niet van uit te halen naar Kris Peeters (CD&V), die door zijn partij naar Antwerpen is afgevaardigd. "Peeters ligt graag in het midden van het bed. Dat is een gemene plaats. (...) Als je in het midden van het bed ligt en je zegt dat je na de verkiezingen nog beide kanten op kan rollen, wat zegt dat dan over jezelf en over je partij?"

"Ik werk uitstekend samen met de Antwerpse CD&V, hartelijk zelfs, maar met de komst van Kris Peeters naar Antwerpen is CD&V hier de facto toegetreden tot de oppositie."

Het rode gevaar

Volgens De Wever zwenkt CD&V met Peeters naar links. En het kan volgens hem nóg erger, als "Samen" kiest om met de PVDA van Peter Mertens te gaan samenwerken.

Het communisme is het restafval van vorige eeuw

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Het Laatste Nieuws

"Voor Groen en SP.A is de PVDA geen probleem. Ik vind dat walgelijk. Een stad van meer dan een half miljoen inwoners, wereldhaven en epicentrum van Vlaanderen, bestuur je niet met communisten. Het communisme - ik herhaal het graag - is het restafval van de vorige eeuw, gruwelijker en dodelijker nog dan zijn rechtse tegenpool."

Met die rechtse tegenpool (Vlaams Belang, nvdr.) wil De Wever overigens niet samenwerken. "Natuurlijk niet. Ik zal Antwerpen nooit besturen met extremisten, niet van rechts en  niet van links."

Meest gelezen