Lijnvliegtuig landt voor het eerst op afgelegen eiland Sint-Helena

Op het afgelegen Britse eilandje Sint-Helena, dat bekendheid verwierf als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste levensjaren in ballingschap doorbracht, landt vandaag voor het eerst een lijnvliegtuig. Zo komt voor de 4.500 bewoners van het vulkaaneiland een einde aan eeuwen van isolement.

Sint-Helena ligt in het zuiden van de Atlantische Oceaan, grofweg in het midden tussen de Afrikaanse westkust en Zuid-Amerika. Het eiland is een van de laatste plekken op aarde die slechts na een lange bootreis bereikbaar zijn. De RMS St Helena levert om de drie weken voedsel en drank, post en andere producten aan. Het schip heeft vijf dagen nodig om vanuit Kaapstad Sint-Helena te bereiken.

Maar daar komt vandaag dus verandering in. Om 13.15 uur plaatselijke tijd (15.15 uur in België) landt in Sint-Helena een commercieel lijntoestel. Vlucht SA8131 van maatschappij Airlink zal vertrekken in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg en na een tussenlanding in de Namibische hoofdstad Windhoek op de gloednieuwe luchthaven van Sint-Helena landen.     

De bouw van de luchthaven was een huzarenstukje. Om de bijna 2 kilometer lange landingsbaan aan te kunnen leggen, moest een berg afgegraven worden en een vallei opgehoogd worden. Normaal gezien had de luchthaven al in 2016 ingehuldigd moeten worden, maar de onvoorspelbare weersomstandigheden gooiden roet in het eten. De opening van de luchthaven werd toen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Napoleon

Sint-Helena werd in 1502 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger João da Nova. Het eiland diende vanaf het midden van de 17e eeuw als tussenstop voor zeevaarders van de Nederlandse Republiek en later voor de British East India Company, die er de nederzetting Jamestown stichtte.

Het eiland is vooral bekend doordat Napoleon Bonaparte er de laatste jaren van zijn leven in ballingschap heeft doorgebracht, na de nederlaag bij Waterloo in 1815. Hij overleed er zes jaar later. Zijn residentie, Longwood House, is tegenwoordig als museum te bezichtigen. Hoewel zijn lichaam later werd overgebracht naar het Hôtel des Invalides in Parijs, trekt Napoleons graftombe nog steeds veel bezoekers.

Het lege graf van Napoleon
AFP PHOTO/JEAN LIOU

Meest gelezen