Video player inladen...

Nederland stuurt lijken voor onderzoek naar Antwerpen

Het Nederlands Forensisch Instituut stuurt lijken door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen voor lijkschouwingen. Het Nederlands instituut kampt met capaciteitsproblemen en kiest voor Antwerpen omdat zij op dezelfde manier werken.

Het Nederland Forensisch Instituut (NFI) verwijst sinds deze week lijkschouwingen door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Dat meldt het VPRO-radioprogramma Argos en wordt bevestigd door Werner Jacobs, patholoog van het UZA. Elke maand zullen er vijf tot tien lijken naar België worden gebracht voor onderzoek. Het gaat om lichamen van mensen die mogelijk of zeker slachtoffer zijn geworden van een misdrijf.  

Het NFI kampt met een capaciteitsprobleem, na het overlijden van een patholoog. Het instituut kiest voor Antwerpen omdat ze daar op dezelfde manier werken als in Nederland. In 2016 heeft het NFI 262 gerechtelijke lijkschouwingen uitgevoerd.

Sinds de aanslagen van 22 maart hebben we ingezien dat we moeten investeren in capaciteit

Werner Jacobs, patholoog UZA

Antwerpen moet extra vraag aankunnen

Het UZA verwacht door de vraag van Nederland 75 extra lijkschouwingen te moeten uitvoeren. Patholoog Werner Jacobs denkt dat dit geen probleem mag zijn. "We voeren zelf 200 à 250 lijkschouwingen per jaar uit. We verwachten er 75 per jaar bij. Dat belast de dagdagelijkse operaties maar neemt niet weg dat we sinds de aanslagen van 22 maart wel hebben ingezien dat we moeten investeren in capaciteit en vooral in het opvangen van een plots en onverwacht capaciteitsaanbod. Ik denk wel dat we die extra vraag van 75 secties per jaar moeten aankunnen.

Vlaanderen en Nederland werken op dezelfde manier

De vraag uit Nederland is voor patholoog Jacobs geen verrassing. "Er was al een historische samenwerking met Nederland, op losse basis en op occasionele vraag. Ik denk dat de Nederlanders onze competentie en manier van werken geapprecieerd hebben en we werken ook min of meer op dezelfde manier zoals zij dat doen".

Het UZA krijgt de volledige autonomie om te werken volgens de gebruiken van hier

Werner Jacobs, patholoog UZA

"Met het NFI is er afgesproken dat zij de zaken volledig aan ons overmaken en dat we de volledige autonomie krijgen om die uit te voeren volgens de inzichten en de gebruiken zoals wij dat hier zouden doen", zegt Werner Jacobs. "We hebben een beperkte terugkoppeling over de zaken naar het NFI, maar we gaan primair rapporteren naar de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie in Nederland".

De doorverwijzing naar het UZA zorgt in Nederland wel voor kritiek. “Het is absurd dat het NFI lijken naar België vervoert om ze daar door Belgische pathologen te laten onderzoeken”, zegt de Nederlandse forensische patholoog Frank van de Goot aan het radioprogramma Argos. Van de Goot is één van de twee onafhankelijke pathologen in Nederland. Volgens hem hadden de capaciteitsproblemen vermeden kunnen worden.

Koppen Justitie volgde patholoog Werner Jacobs

In 2006 volgde Machteld Libert voor Koppen Justitie patholoog Werner Jacobs tijdens een lijkschouwing. Bekijk hier de uitzending opnieuw.  

Video player inladen...

Meest gelezen