Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wereld keurt Trumps Iran-plan af 

Heel de wereld, op Israël na, vindt de Amerikaanse president Trump roekeloos door de atoomdeal met Iran te ondermijnen.  De meeste landen wijzen erop dat je een internationaal akkoord niet op je eentje kunt veranderen. 

De Amerikaanse president Trump wil het atoomakkoord uit 2015 met Iran niet meer herbevestigen en geeft het Congres 60 dagen om nieuwe sancties op te leggen. Zo niet zegt hij het akkoord eenzijdig op.  De internationale gemeenschap heeft 12 jaar lang gesleuteld aan de deal en reageert zeer afwijzend.

De Europese Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini heeft zelf de eindfase van de onderhandelingen naar het akkoord van  2015 geleid. Ze wijst erop dat Trump deze internationale afspraak niet zomaar in zijn eentje kan ondermijnen.

 

"Het is geen bilateraal akkoord. Het behoort niet aan één enkel land, en het is niet aan één enkel land om het stop te zetten. "

 

Federica Mogherini, Buitenlandvertegenwoordiger Europese Unie
Video player inladen...

De aparte landen van de Europese Unie zijn al even kritisch. Kernmachten Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en ook Duitsland reageren negatief. "Het is een moeilijk en gevaarlijk signaal", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Rusland betreurt de zet van Trump maar verwacht niet dat hij de toepassing van het akkoord kan tegenhouden.  China, een andere ondertekenaar, heeft nog niet gereageerd. Maar de grootmacht had voor Trump vooraf al opgeroepen om het akkoord te respecteren. 

Video player inladen...

Iran : VS meer geïsoleerd dan ooit

De Iraanse president Hassan Rouhani was een van de eersten om woedend de toespraak van Trump af te breken, in een TV-toespraak. "De toespraak stond vol bedrog, oneerlijke beledigingen, leugens en valse beschuldigingen tegen de grote Iraanse natie. " Rouhani hamerde erop "dat de Verenigde Staten zich nu helemaal isoleren, omdat ze eenzijdig een multilateraal akkoord willen opblazen".  

Video player inladen...

Internationaal Atoomagentschap: Iran het meest gecontroleerde land ter wereld

AFP or licensors

VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres (zie foto rechts)  "hoopt sterk" dat de nucleaire deal met Iran stand houdt. Guterres had in 2015 het akkoord een belangrijke doorbraak genoemd tegen de verspreiding van kernwapens en voor de wereldvrede . Het Internationaal Atoomagentschap spreekt de beschuldigingen van Trump tegen. Iran komt al zijn beloftes van het akkoord na en het wordt bovendien als geen ander land in de gaten gehouden, is daar te horen. 

Alleen Israël, een bondgenoot van de Verenigde Staten, én een vijand van Iran, heeft alle lof voor de uitspraak van Trump. Maar aan alle reacties te horen, staat het daarin even geïsoleerd als de VS zelf. 

 

 

Meest gelezen