Drouot/Asterix.com

Asterix-tekeningen gaan voor recordbedrag onder de hamer

Twee originele covertekeningen van Asterix-strips hebben op een veiling in Parijs samen 2,6 miljoen euro opgebracht. Volgens het veilinghuis Drouot is dat een record.

Asterix is een creatie van tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny. De twee Fransmannen leerden elkaar in Brussel kennen. De strip speelt zich af rond het jaar 50 voor Christus. Het Gallische dorp Armorica kan de Romeinse invasie telkens opnieuw dwarsbomen, onder meer door een toverdrank die hen oersterk maakt. Centraal staan Asterix, klein maar slim, en Obelix, niet al te snugger maar sterk.

Het eerste album verscheen in 1961. Intussen zijn er al 37 albums verschenen, uitgebracht in meer dan 70 landen en vertaald in meer dan 100 talen. De komische stripreeks is een internationaal succes.  In totaal zijn al ruim 350 miljoen exemplaren verkocht. Er zijn ook verschillende tekenfilms en films met Asterix in de hoofdrol.

In het Parijse veilinghuis Drouot zijn gisteravond twee originele covers van Asterix geveild. De illustraties zijn gemaakt in plakkaatverf en gekleurde inkt. De cover van "Asterix en de ronde van Gallië" (1964) bracht 1,449 miljoen euro op, zeven keer hoger dan oorspronkelijk geschat. De andere cover, van "Asterix en het ijzeren schild" (1968), leverde 1,197 miljoen euro op. De koper is een anonieme particuliere verzamelaar.

Volgens Drouot zijn het recordbedragen voor een Asterix-veiling. De twee covers zijn ook uniek: gesigneerd door tekenaar Uderzo en schrijver Goscinny en opgedragen aan hun vriend Pierre Tchernia, een Franse tv-producent.

Meest gelezen