Reddingsboei spoelt aan 23 jaar na grootste scheeps­ramp in Europa sinds WO II

Op een eiland voor de kust van Finland is een reddingsboei afkomstig van de MS Estonia aangespoeld. Het schip zonk op 28 september 1994 en kostte 852 mensen het leven. Het was de grootste scheepsramp in Europa sinds WO II.

Een verschrompelde reddingsboei van piepschuim met daarop het woord "Estonia" gedrukt: dat heeft een team van de lokale dienst natuurbeheer in Finland enkele dagen geleden aangetroffen op Jussarö, een eiland in de Oostzee. De arbeiders vonden het ding terwijl ze invasieve rozenstruiken aan het vernietigen waren.

Het verweerde kleinood is een sombere getuige van de grootste scheepsramp die Europa sinds WO II heeft gekend. Die vond plaats op 28 september 1994 toen de MS Estonia in de Oostzee zonk tijdens de overtocht van Tallinn in Estland naar Stockholm in Zweden. Slechts 137 mensen wisten de ramp te overleven, 852 anderen vonden de dood.

"Waarschijnlijk heeft de grote druk op 80 meter diepte waar het wrak ligt de reddingsboei verpletterd", schrijft het Tvärminne Zoological Station bij een foto van de boei op Facebook. "23 jaar later is de boei naar het oppervlak teruggekeerd."

De MS Estonia zonk toen de boegdeuren het 's nachts begaven onder hoge golven tijdens stormweer. Miljoenen liters zweewater stroomden het ruim binnen en deden het schip binnen het half uur zinken.

Ondanks veel discussie is het schip nooit gelicht, maar hebben de autoriteiten besloten de vele honderden slachtoffers die zich nog aan boord bevonden een zeemansgraf te geven.

Meest gelezen