AFP or licensors

Syrië eist onmiddellijke terugtrekking van Turkse troepen uit Idlib

Het Syrische regime heeft de onmiddellijke terugtrekking geëist van Turkse troepen uit de noordwestelijke provincie Idlib. Dat schrijft het Syrische persagentschap Sana. De Turkse president Erdogan wil een "de-escalatiezone" creëren in de aan Turkije grenzende provincie.

Sinds donderdag zijn Turkse troepen ontplooid in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. Die operatie werd vorige week aangekondigd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij stelde dat hij niet zou dulden dat terroristen daar, vlakbij de Turkse grens, een basis zouden uitbouwen.

Een bron binnen het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse militaire operatie op Syrische grondgebeid vandaag veroordeeld als "daad van agressie", meldt persagentschap Sana. Damascus eist dan ook de volledige terugtrekking van de aanwezige Turkse troepen uit Idlib. 

Turkije houdt vol dat het wil meewerken aan het inrichten van een nieuwe "de-escalatiezone", een soort "safe haven" in het noordwesten van Syrië. Tot de inrichting van die zone was beslist door de garantielanden Turkije, Iran en Rusland.

Meest gelezen