BELGA/DESPLENTER

Garnalenprijs spectaculair gedaald  

De prijzen voor de grijze garnaal zijn in vijf weken tijd met 40 procent gezakt. Deze zomer bereikte de prijs recordhoogtes, waardoor een gewone tomaat-garnaal onbetaalbaar werd. Oorzaak van de prijsdaling is de grotere vangst. 

“De belangrijkste factor voor de prijsdaling is de grotere vangst. De schepen hebben hun vangst in slechts een paar weken tijd verdubbeld. Ook de gedaalde vraag speelt een rol”, verklaart Charles Devinck, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Vishandelaars. 

Devinck verwachtte dat een prijsdaling langer op zich zou laten wachten. “We zijn zelf verwonderd. We hebben eindelijk weer een redelijke vangst, zowel bij ons als in de Nederlandse wateren. Maar ik had verwacht dat het trager zou gaan.” 

Hij hoopt dat de prijs verder zal zakken. “Als de prijs nu nog 10 tot 15 procent zou dalen zitten we opnieuw op het normale prijsniveau voor deze tijd van het jaar. In de periode van september tot oktober worden de meeste garnalen gevangen.”

De afgelopen twee jaar is de prijs gestegen van ongeveer 70 euro per kilogram tot een recordhoogte van bijna 100 euro per kilogram deze zomer. 

Meest gelezen