Video player inladen...

Unieke WOI-herdenking op Tyne Cot Cemetery lokt 7.000 mensen

7.000 mensen hebben bij valavond op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke deelgenomen aan "Silent city meets living city". Dat is een uniek herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de slag bij Passendale, exact honderd jaar geleden. Alle 12.000 graven op de grootste begraafplaats van de Commonwealth Wargraves Commission werden met een kaarsje verlicht.

"Silent City meets Living City" is niet toevallig gekozen als titel van een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Zonnebeke telt ongeveer 12.000 inwoners, evenveel als er graven zijn op Tyne Cot Cemetery.

12.000 deelnemers waren welkom om symbolisch bij één soldaat te staan. De organisatoren mikten aanvankelijk op ongeveer 5.000 aanwezigen, maar uiteindelijk werden het er 7.000.

Het reflectiemoment met een unieke "soundscape", projecties en strak georkestreerde lichtshow, opende met tientallen symbolische vluchtelingen die de begraafplaats opkwamen. Daarmee werd ook verwezen naar de huidige vluchtelingenproblematiek in Europa. Zij vormden de rode draad doorheen het reflectiemoment. Daarna werden alle graven verlicht met een kaarsje, waarop tal van getuigenissen en verhalen volgden.

Het  "Concertkoor van De! Kunsthumaniora Antwerpen"  bracht een akoestische versie van "Paschendale" van de Britse heavymetalband Iron Maiden. Samen met het gedicht "For the fallen" van Laurence Binyon, gebracht door kinderen, waren het erg pakkende momenten tijdens deze bijzondere herdenking. Zoals bij veel officiële herdenkingsplechtigheden werd ook nu weer de Last Post geblazen.

Meest gelezen