Video player inladen...

Vrijgelaten Canadees: “Taliban vermoordden mijn dochter en verkrachtten mijn vrouw”

Joshua Boyle werd samen met zijn vrouw en kinderen bijna 5 jaar lang gegijzeld door de taliban, nadat ze ontvoerd werden in Afghanistan. Het Amerikaans-Canadees gezin is geland in Canada en daar heeft Boyle aan BBC News verteld over de “kwaadaardigheid en stupiditeit van de taliban". "De groep vermoordden mijn dochter en verkrachtten mijn vrouw.”

Het gezin werd in 2012 ontvoerd door de Haqqani-groep terwijl ze aan het reizen waren in Afghanistan. Het Haqqani-netwerk, is een groep verbonden aan de taliban.

Zijn vrouw was tijdens de reis hoogzwanger van hun eerste kind. Ondertussen keerde het gezin terug naar Canada met drie kinderen, alle drie werden ze in gevangenschap geboren. Hun jongste kind zou in slechte gezondheid verkeren. 

Boyle verklaarde dat ze ook een vierde kind in gevangenschap kregen, een meisje, maar de baby werd gedood door de gijzelnemers. Hij vertelde ook dat ze daarna zijn vrouw hebben verkracht. “Ze deden dit uit wraak omdat ik herhaaldelijk een aanbod weigerde te aanvaarden.” 

AFP or licensors

De man veroordeelt de vreselijke daden die de taliban zijn gezin hebben aangedaan. “De stupiditeit en kwaadaardigheid van de Haqqani-groep om pelgrims te ontvoeren verbleekt bij de stupiditeit en kwaadaardigheid van de moord op mijn jonge dochter”, sprak Boyle. "En de domheid en stupiditeit van daaropvolgende verkrachting van mijn vrouw was geen eenzame actie. Het werd uitgevoerd door een bewaker, die werd geassisteerd door het hoofd van de bewakers, en het gebeurde onder toezicht van de commandant.”

Waarom reizen in Afghanistan?

De ouders van het koppel hebben zich al openlijk afgevraagd waarom de twee naar Afghanistan waren afgereisd. 

“Ik kan niet voorstellen dat ik mezelf dit heb aangedaan. Maar ik denk dat het alles is wat ik daarover wil zeggen”, reageerde Boyle.

Wat later zei Boyle tegen andere verslaggevers aanwezig op de luchthaven van Pearson in Toronto, dat ze hadden geprobeerd om hulp te verlenen aan de dorpelingen in dat deel, van de door de taliban gecontroleerde regio, "waar geen NGO, geen hulpverlener en geen regering" ooit was geraakt. 

Gered na tip Amerikaans leger

Het gezin werd eindelijk gered door het Pakistaanse leger nadat het Amerikaanse leger een tip heeft gegeven tijdens een operatie aan de Afghaanse grens. Het gezin wil nu deze vreselijke gebeurtenissen achter zich laten en hoopt een veilige thuis te kunnen opbouwen voor hun drie overlevende kinderen. 

The Canadian Press/PA Images

Meest gelezen