Video player inladen...

"Samen" is een feit: na SP.A stemt ook Groen voor gezamenlijke Antwerpse lijst

De Antwerpse afdelingen van SP.A en Groen trekken onder de naam "Samen" naar de Antwerpse kiezer bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. De lijst was eerder al voorgesteld, maar nu hebben ook de lokale afdelingen van beide partijen het licht op groen gezet.

Bij Groen heeft 76 procent van de leden voor een gezamenlijke lijst met de Antwerpse socialisten gestemd. Voor de stemming nog zei gewezen Groen-minister Mieke Vogels dat ze niet overtuigd is van het project. "Ik ben  vooral niet overtuigd door het inhoudelijk platform dat ernaast ligt. Ik vind het zeer zwak, een beetje grijs."

Volgens VRT-journaliste Goedele Devroy die ter plaatse is was de goedkeuring niet evident. "Bij Groen leven traditioneel anti-socialistische gevoelens bij sommige leden. Er was ook een tweederdemeerderheid nodig om het goed te keuren", zegt ze. "Groen doet het in peilingen in Antwerpen heel erg goed. Vlot boven de 20 procent. Sommige leden vinden het nu niet de moment om water in de wijn te doen."

Bij de SP.A was meer eensgezindheid. Daar was van de 200 leden slechts één lid tegen en was er één onthouding. Hoe het ook zij: de kogel is door de kerk. In de stad Antwerpen trekken SP.A en Groen onder de naam "Samen" naar de kiezer. Beide partijen stappen dan wel samen naar de kiezer, er wordt wel benadrukt dat het zéker niet om een kartel gaat.

Wouter Van Besien (Groen) zal het als lijsttrekker opnemen tegen Bart De Wever, van N-VA, en tegen Kris Peeters, die voor CD&V de lijst zal trekken. Naast Van Besien bestaat de top-3 uit Jinnih Beels, tot voor kort politiecommissaris in Mechelen, op de tweede plaats, en Tom Meeuws, voorzitter van SP.A Antwerpen, op de derde plaats.

De andere namen op de lijst worden in de komende weken en maanden bekendgemaakt. Op de nieuwe linkse lijst zal 1 op de 5 plaatsen voorbehouden worden voor onafhankelijke kandidaten. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op zondag 14 oktober 2018.

Meest gelezen