Armoede-expert na uithaal Demir: "Dit is een trumpiaanse manier van reageren"

De auteurs van het jaarboek "Armoede in België" roepen staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) op om het debat over de inhoud van boek op een serene en intellectueel eerlijke wijze te voeren. Hun boek is gebaseerd op onderzoek dat ze trouwens op verzoek van Demir zelf hebben uitgevoerd.

"Als wetenschappers schelden als politici, wil deze politica wel eens de wetenschap wegen", postte Demir eerder deze week op Facebook. Ze viseerde twee coauteurs van het boek "Armoede in België: Ides Nicaise (KU Leuven) en Jan Vranken (Universiteit Antwerpen). Ze suggereerde dat ze vooringenomen zijn, en door hun banden met SP.A en PVDA meer activisten dan academici zijn. 

"Dit is een uitnodiging om het boek te raadplegen, niet om de auteurs persoonlijk aan te vallen’, reageren de auteurs.

"Ik heb ook al veel discussies meegemaakt", zegt Jan Vranken in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Ministers van alle partijen hebben al kritische bedenkingen gehad op onze jaarboeken. Maar het is de eerste keer dat er zo op de boodschapper wordt geschoten."

"Dit is een trumpiaanse manier van reageren, die komt overgewaaid naar Europa en Vlaanderen. Als jouw wetenschappelijke conclusies niet stroken met de ideologische uitgangspunten van de politiek verantwoordelijken, zijn scheldpartijen blijkbaar nog de enige mogelijke reactie."

Meest gelezen