Video player inladen...

31-jarige Kurz wint Oostenrijkse verkiezingen

In de Oostenrijkse parlementsverkiezingen stevenen de conservatieve ÖVP en de uiterst rechtse FPÖ af op een stevige winst. Sebastian Kurz (31) van de ÖVP claimt de overwinning en sluit de vorming van een minderheidsregering niet uit. De sociaaldemocratische SPÖ verliest en zakt naar de tweede plaats. De grote verliezers zijn de Groenen, die zelfs onder de kiesdrempel vallen.

De Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz lijkt zoals voorspeld de grootste partij te worden, met 31,7 procent van de stemmen. Kurz heeft ook al de overwinning geclaimd. In een eerste reactie liet hij optekenen dat hij een minderheidsregering overweegt. "Ik zou natuurlijk graag een stabiele regering vormen, maar als dat niet lukt zijn er ook andere opties", zegt hij aan ORF.

De populistische Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) van Heinz-Christian Strache haalt 26,9 procent van de stemmen en lijkt daarmee nipt de derde grootste partij van het land te zullen worden. De sociaaldemocratische SPÖ, die sinds de Tweede Wereldoorlog zo goed als ononderbroken heeft geregeerd, zakt naar de tweede plaats, met 26,6 procent van de stemmen. De liberale partij NEOS strandt op de vierde plaats met 5,1 procent. De Groenen lijden het zwaarste verlies. Zij zakken naar 3,9 procent en vallen daarmee zelfs -nipt- onder de kiesdrempel van 4 procent. 

De voorlopige verkiezingsuitslagen:

ÖVP: 31,7 %
SPÖ: 26,9 %
FPÖ: 26,0 %
NEOS: 5,1 %
GRÜNE: 3,9 %
PILZ: 4,3 %
(uitslag: alle bureaus en prognose stemmen per brief)

Meest gelezen