De vijf boeken die het leven van Ingeborg hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt mediafiguur Ingeborg het verhaal achter haar vijf lievelingsboeken. "Tot 15 jaar geleden las ik leuke romans om bij weg te dromen, maar die tijd is voorbij."

Na enkele jaren relatieve medialuwte is Ingeborg Sergeant, die vandaag haar 51e verjaardag viert, volledig terug van weggeweest. Ze heeft nieuwe muziek opgenomen, en zit binnenkort in de jury van muziekprogramma "Steracteur Sterartiest". Daarnaast runt ze ook haar eigen meditatiecentrum in Brugge. Maar tussendoor maakt ze veel tijd vrij om te lezen.

"Tot 15 jaar geleden was ik een typische vakantielezer: iemand die door het leven raast, en dan tijdens de vakantieperiode een leuke, eenvoudige roman vastpakt om bij weg te dromen. Maar die nood is weggevallen: ik probeer nu vooral de literatuur binnen mijn vakgebied op te volgen. En geloof mij: op vlak van zelfontplooiing, psychologie en spiritualiteit verschijnt er héél wat. Ik lees nu vooral in functie van mijn job. Mijn man zegt het vaak al lachend: "waar is de tijd dat jij nog spontaan een ontspannende roman vastnam"

Van een typische vakantielezer ben ik geëvolueerd naar een professionele lezer, met fluostift en balpen in de aanslag. Mijn boeken léven.

Ingeborg koopt haar boeken meestal aan. "Niet zo goed voor het milieu, maar ik heb een e-reader geprobeerd, en dat was mijn ding niet. Ik wil het papier kunnen voelen, ezelsoren kunnen plooien en nota's kunnen maken met balpen en fluostift. Boeken gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Of ik een boek al dan niet koop, hangt af van mijn eigen regel van drie: als drie mensen onafhankelijk van elkaar eenzelfde boek tippen binnen dezelfde week, dan moet het wel de moeite waard zijn."

1. "Op glad ijs" - Shirley MacLaine

Ingeborgs eerste leestip voert haar terug naar haar studentenjaren.  ""Op glad ijs" is het verslag van de spirituele reis van actrice Shirley MacLaine. Ik heb het gelezen toen ik samen met "Thuis"-actrice Myriam Bronzwaar door Europa trok met de rugzak, op mijn 20e. We hebben het toen om beurten gelezen.

"We hadden samen enkele boeken bij, maar "Op glad ijs" paste perfect in de context: MacLaine vertelt over haar leven als actrice, terwijl Myriam en ik nog volop in onze toneelopleiding zaten. Ze is ook heel open over haar spirituele zoektocht: iets waar Myriam en ik toen ook mee bezig waren. We filosofeerden vaak over het "meer" tussen hemel en aarde. En de liefde: welke prille twintiger is daar niet mee bezig? (lacht) Shirley MacLaine zegt over haar boek dat mensen zich ontwikkelen volgens waar ze op een bepaald moment klaar voor zijn. En zo ging het wellicht ook met mijn persoonlijke, spirituele ontdekkingstocht. Dit boek was de start van veel boeiende gesprekken en overpeinzingen. In eerste instantie een beetje lacherig, twijfelend en ongelovig, en tegelijk met een wauwgevoel. Maar begint niet elke zoektocht een beetje onwennig?"

Ik las dit boek tijdens mijn studententijd, op rondreis met "Thuis"-actrice Myriam Bronzwaar.

2. "Cursus in wonderen" - Helen Schucman

"In dit boek ben ik al bezig sinds 1999. Het is heavy stuff, bijna pure metafysica voor gevorderden", zucht Ingeborg. "Het boek verhuist met mij mee door het huis: van de kast, naar het toilet, tot op de tafel. Geen spek voor ieders bek, maar wel een relevant boek, waarin 365 levenslessen staan. Bij momenten moet je je erdoor worstelen. Na les 89 heb ik het boek 3 jaar niet meer aangeraakt. Over één les heb ik eens een groepssessie gegeven, aan al de rest durf ik me niet wagen."

Schucman heeft alle ingevingen van haar innerlijke stem genoteerd in perfecte Shakespeariaanse verzen, hoewel ze naar eigen zeggen niet in spiritualiteit was geïnteresseerd als professor psychologie. "Als je dit boek te letterlijk benadert, dan leg je het meteen weer weg. Maar als je probeert te ervaren wat je leest, dan raak je erdoor gefascineerd. De bedoeling is dat je per levensles één zin meeneemt doorheen je dag, en op die manier probeert te ervaren", legt ze uit. "Als me dat lukt, dan kom ik tot een andere staat van zijn."

Hoewel Ingeborg het boek nog niet heeft uitgelezen, raakt het haar wel. "De auteur gaat ervan uit dat er maar twee emoties zijn: angst en liefde. En dat we op elk moment in ons leven een keuze maken tussen beiden. Elk mens heeft een goddelijke kern in zich, wat helemaal anders is dan de straffende God buiten ons, die we kennen uit verschillende godsdiensten. En ik weet het: het woord "God" roept veel connotaties op, en stoot veel mensen al af. Daarom zou ik dit boek niet meteen vastnemen als eerste spirituele lectuur."

3. "De kracht van het NU" - Eckhart Tolle

Dit is volgens Ingeborg "hét spirituele boek van het voorbije decennium".  "Toch is het op een heel opvallende manier in mijn leven gekomen. Ik belandde tussen enkele verplichtingen door toevallig in een Brusselse boekenwinkel. Tijdens het rondneuzen, kwam ik de lelijke gele cover met bruine letters tegen, waar ik snel voorbij liep", vertelt ze.

"Wat later keerde ik op mijn stappen terug, en nam ik het boek even vast. Maar de lelijke man met débardeur op de achterflap sprak me - in combinatie met de cover - hélemaal niet aan. Ik stond al aan te schuiven aan de kassa, met twee andere boeken, toen iets in mij zei "neem dat boek toch maar mee". Tegen mijn gedachtegang in heeft dat boek mij op een bepaalde manier geroepen. Ik ben op mijn stappen teruggekeerd, en heb dat lelijk ding gelezen op vakantie. Héél traag, en bij elke bladzijde voelde ik alleen maar "ja, dat is het"." 

Tot twéé keer toe negeerde ik die aartslelijke cover. Tot ik het in een opwelling toch mee naar huis nam. En ik alleen maar overeenstemming voelde.

"De kracht van het NU" heeft volgens Ingeborg vele mensen vertrouwd gemaakt met spiritualiteit. "De auteur is een fantastisch figuur, die groots spreekt, in een rake taal. Ik geniet enorm van zijn gevoel voor humor. Eigenlijk is hij een grote ziel vermomd in een raar ventje", lacht ze.  "Daarnaast is Tolle zijn boodschap zó waar en relevant: we zijn ons denken niet.  Nu vermelten mensen te veel met hun ideeën, met alle gevolgen van dien. Heel veel mensen proberen als tegenbeweging meer in het "nu" te leven, en dat is een goeie fond om mee te starten. Maar er is ook méér dan hier en nu, en die tweede laag zit ook in het boek."

4. "Boek van het eeuwig leven" - Willem Glaudemans

Van Willem Glaudemans noemt Ingeborg zich onomwonden een grote fan. "Hij is een heel wijze man met veel humor die in een bijzonder toegankelijke taal mensen inspireert, zelfs over zo'n moeilijk onderwerp als de dood. Wat volgens mij één van de laatste taboes is. Heling na een overlijden is een intens proces. Maar hoe beter we omgaan met de dood, hoe beter we kunnen leven. Weten wat er na onze dood gebeurt, heeft een zuiverend effect op mensen."

De dood is één van de laatste taboes. We doen er nog altijd krampachtig over.

Glaudemans ging voor dit boek bij verschillende religies en stromingen ten rade wat er volgens hen gebeurt na de dood.  "Na ons leven maken we nog verschillende fases door, die Glaudemans treffend beschrijft. Ook in de Bijbel stond lange tijd een passage over reïncarnatie, maar op een of ander concilie is die gesneuveld. Ik herken de fases die hij beschrijft ook als dingen die zich voordoen tijdens mijn leven. Als je dit boek met die bril op leest, dan wordt het eens zo goed", vertelt Ingeborg enthousiast. "Sommige mensen aan wie ik het boek heb aangeraden, vinden er bij een overlijden veel troost in, voor anderen wordt het net als bij mij een eyeopener. Ik zou dit boek aan iedereen aanbevelen, als een soort cursus voor het leven."

5. "The Oxford handbook of psychology and spirituality" - Lisa J. Miller

Ingeborgs laatste leestip is "een draak van een boek in moeilijk Engels", dat ze twee zomers geleden tijdens de voorbereiding van haar thesis in de toegepaste psychologie ontdekte. "Ik voelde me tijdens het lezen zo opgelucht dat iemand me eindelijk begreep", zegt ze daarover.

"Ik vroeg me af in welke mate ze binnen de psychologie zicht hebben op de manier waarop spiritualiteit ons welzijn bevordert. En wat bleek: er is een Amerikaanse universiteit die zich enkel hierop toespitst. Wauw! Dit boek is een onwaarschijnlijk naslagwerk, met tal van onderzoeken over dit vakgebied. Er gaat effectief een kracht uit van bepaalde, soms religieuze, handelingen, gaande van een kaarsje aansteken of vijf keer per dag bidden. Ook naar de helende kracht van yoga was al onderzoek gedaan. Waar ik nooit bij had stilgestaan, hoewel ik er zelf al zo lang mee bezig ben. Door mijn studies toegepaste psychologie, en een postgraduaat integratieve therapie heb ik mezelf bijgeschoold. Al ben en blijf ik een gevoelsmens, die openstaat voor verschillende visies."

Meest gelezen