Video player inladen...

Sinds 1 augustus heeft Francken al drie Soedanezen teruggestuurd naar Soedan

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat hij al Soedanezen heeft teruggestuurd die waren opgepakt in het Maximiliaanpark, in Brussel. In "De zevende dag" noemde hij geen aantal, maar achteraf liet hij weten dat er sinds 1 augustus al drie zijn teruggestuurd. Volgende week spreekt een Luikse rechter zich ten gronde uit over de uitwijzing van 26 Soedanezen die vastzitten in het gesloten centrum in Vottem.

Vorige maandag verbood een Luikse rechter de uitwijzing van 26 Soedanezen die in Vottem vastzitten. Dat gebeurde na een eenzijdig verzoekschrift van de Liga voor Mensenrechten. Francken was het daarmee niet eens en tekende derdenverzet aan. "U moet mij eens uitleggen dat ik iemand die illegaal in België komt en geen asiel wil aanvragen niet zou kunnen terugsturen naar Soedan omdat dit illegaal is", zegt Francken in "De zevende dag". Volgende dinsdag verwacht hij een uitspraak ten gronde, door dezelfde rechter.

Zijn er intussen Soedanezen teruggestuurd? "Ja, een aantal", antwoordt Francken. "Het proces loopt verder en onze administratie staat niet stil." Als migranten in België geen asiel willen aanvragen, zijn er volgens hem twee opties: indien mogelijk terugsturen naar het EU-land waar ze eerst zijn geregistreerd, zoniet terugsturen naar het land van oorsprong. Achteraf bevestigt Francken dat er gisteren nog een Soedanees is teruggestuurd. Sinds 1 augustus zijn er drie teruggestuurd naar Soedan en 54 naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Drie Soedanezen zijn vrijwillig teruggekeerd.

"Een aantal Soedanezen in gesloten centra begint asiel aan te vragen. Eindelijk", zegt Francken nog. "Ik denk dat er nu al meer dan 20 asiel hebben aangevraagd. Als ze asiel aanvragen, wordt dit behandeld. Ik heb liever dat ze asiel aanvragen." Terloops wijst de staatssecretaris erop dat de erkenningsgraad voor Soedanezen maar 50 à 55 procent bedraagt.

Meest gelezen