Video player inladen...

Mieke Vogels: "Inhoudelijk platform van kartel zeer zwak en beetje grijs"

Voormalig Groen-kopstuk Mieke Vogels is naar eigen zeggen geen voorstander van "Samen", het samengaan van haar partij, de SP.A en onafhankelijken in Antwerpen. Vanmiddag spreken de Antwerpse partijleden van Groen zich uit over dat samengaan. Ook de SP.A-leden spreken zich vanmiddag uit, maar hier worden geen grote hindernissen verwacht.

"Ik ben niet overtuigd van dit project", zegt Vogels aan VRT NWS. "Ik denk dat het een publiek geheim is dat ik niet echt pro-kartel ben, maar ik ben  vooral niet overtuigd door het inhoudelijk platform dat ernaast ligt. Ik vind het zeer zwak, een beetje grijs."

Vogels ziet haar partij liever op eigen kracht naar de Antwerpse kiezer trekken. "Op een moment dat de kiezer nood heeft aan duidelijke standpunten en eigenlijk de standpunten van Groen ook lust, is het niet de moment om al vóór de verkiezingen water in de wijn te doen in een soort bondgenootschap."

"Het zal een pittig debat worden en we weten niet wat de uitkomst is", geeft lijsttrekker Wouter Van Besien toe. "Ik denk dat er goede argumenten zijn om deze kans te grijpen." Bij Groen moeten een tweederdemeerderheid vóór stemmen om "Samen" te laten doorgaan.

"Vandaag met wat meer bescheidenheid"

Ook de Antwerpse SP.A-leden moeten vanmiddag hun fiat geven aan het gezamenlijke kieslijst. "Natuurlijk hebben wij de gewoonte om de lijst te trekken, met heel veel ambitie daar te staan", schetst Antwerps boegbeeld Kathleen Van Brempt. "Vandaag doen we het met wat meer bescheidenheid, maar tegelijk met heel veel ambitie."

Tom Meeus staat als eerste SP.A'er op de derde plaats op de lijst.  "We hebben met Tom Meeus een ongerlooflijk sterke kandidaat bovenaan", vindt Van Brempt, "en we gaan nog veel andere sterke kandidaten hebben." Dat lijsttrekker Wouter Van Besien kandidaat-burgemeester is, vindt ze prima.

Als dat is met een groene burgemeester die een socialistisch programma mee ondertekent. Waarom niet?

Oud-burgemeester Bob Cools (SP.A) van Antwerpen

"Als het programma is zoals het wordt voorgesteld, hebben we daar geen probleem mee", aldus éminence grise en oud-burgemeester Bob Cools. "Nu is het moment gekomen om te laten zien dat een progressieve lijst bestaat. Als dat is met een groene burgemeester die een socialistisch programma mee ondertekent. Waarom niet?"

"Het doel heiligt de middelen", vindt oud-minister Monica De Coninck. "We moeten ervoor zorgen dat we de meerderheid halen, dat we aan zet zijn en dat we de stad op onze manier kunnen veranderen."

Meest gelezen