Videospeler inladen...

Hilde Van Mieghem over seksuele intimidatie: "Ook bij ons broeit iets om het naar buiten te brengen"

Hollywood is in de ban van het schandaal rond filmbons Harvey Weinstein, die heel wat jonge actrices aangerand heeft. Ook bij ons bestaan zulke verhalen, zegt actrice en regisseur Hilde Van Mieghem. "Ik kan alleen maar zeggen dat hier de laatste dagen een soort onderhuidse actie bezig is om iets te doen", zegt ze in "Alleen Elvis blijft bestaan." Zwijgen is ongezond, maar tegelijk begrijpt ze ook waarom er gezwegen werd en wordt. "Het is héél delicaat om er iets over te zeggen."

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein ligt zwaar onder vuur na verschillende getuigenissen over seksuele intimidatie en misbruik. Tientallen vrouwen uit de showbizzwereld vertelden hoe ze door de invloedrijke Weinstein aangerand of verkracht zijn, bekende mannelijke acteurs worden ervan beschuldigd de verhalen in de doofpot te hebben willen stoppen. In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn gerechtelijke onderzoeken opgestart.

In Vlaanderen bestaat dit soort intimidatie in de filmwereld ook, zei actrice en regisseur Hilde Van Mieghem gisteravond in "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas. Zelf heeft ze verschillende keren te maken gehad met "sexual harrassment", ook -maar niet alleen- binnen de filmwereld. "Actrice was vroeger een hoerenberoep. De teneur is nu wel anders, gelukkig, acteurs en actrices worden iets meer naar waarde geschat."

"Maar intimidatie in de filmwereld doet zich nu ook nog voor bij ons. Ik wil geen namen noemen, het publiekelijk aan de schandpaal nagelen, daar hou ik niet zo van." Waarop de vraag gesteld wordt: als er regisseurs zijn die dit doen met jonge actrices, is het dan niet haar taak, onze taak, om dat aan de kaak te stellen? Is het stilzwijgen in de zaak-Weinstein niet een van de redenen dat hij jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan?

"Dat is zeker onze taak. Ik kan alleen maar zeggen dat er hier bij ons de laatste dagen een soort onderhuidse actie bezig is om daarmee iets te doen."

"Niemand heeft gesproken, maar het ís ook erg moeilijk om te spreken"

Zwijgen is niet gezond, tegelijk is het ook zéér delicaat om ermee naar buiten te komen, zegt Van Mieghem. "Ik ben het er bijvoorbeeld niet mee eens dat die mannen in Hollywood nu beschimpt worden omdat ze niet gesproken hebben. De vrouwen hebben ook niet gesproken. Niemand heeft gesproken. Het ís ook heel erg moeilijk om te spreken."

"Vandaag las ik iemand op Facebook die zei: "ja ja, nu komen ze het vertellen, nu ze aan de top staan." Ja, natuurlijk, wanneer moet je dat anders doen? Als je een beginner bent? De straat wordt met je aangeveegd. Natúúrlijk moeten ze aan de top staan, om het hard te kunnen maken. En een klacht indienen? Als je weggelachen en uitgelachen wordt?"

Mannen mogen vrouwen best verleidelijk vinden -en omgekeerd-, er mag ook geflirt zijn, maar de lijn is flinterdun. "Da's heel moeilijk", zegt Van Mieghem. "Maar als iemand zegt, "blijf van mijn lijf", dat is een lijn."

Herbekijken?

Bekijk hieronder het bewuste fragment. De volledige uitzending van "Alleen Elvis blijft bestaan" met Hilde Van Mieghem kunt u herbekijken op VRT NU.

Meest gelezen