Huawei lanceert smartphone met AI-chip

Zojuist is in München de Mate 10 Pro van Huawei gelanceerd. Het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant Huawei heeft een chip die artificiële intelligentie (AI) mogelijk maakt. Met deze Mate 10 Pro wil Huawei zich meten met grote spelers zoals Samsung en Apple. En hun opzet lijkt geslaagd.  

De Kirin 970-chip met neurale netwerken

Huawei komt van ver. Amper vijf jaar geleden besliste deze producent van gsm-masten om in te zetten op de smartphone. De Mate 10 Pro is hun nieuwste toptoestel en bevat met de Kirin 970-chip een “Neural Processing Unit”. Anders gezegd: de chip van de Mate 10 Pro heeft AI-mogelijkheden. Met de Kirin 970 lijkt Huawei een nieuw tijdperk in te luiden, dat van smartphonechips die zwaar AI-rekenwerk op de chip kunnen uitvoeren.  En niet via de cloud. De CEO van Huawei Consumer Business Group, Richard Yu,  kan zijn enthousiasme over de chip niet onder stoelen of banken steken. "Eerder dit jaar stelde Huawei zijn visie op de toekomst van de mobiele markt voor. Centraal daarin staat artificiële intelligentie. De Mate 10 Pro-toestellen betekenen het begin van een spannend nieuw tijdperk", aldus Yu.  

Eerder dit jaar stelde Huawei zijn visie op de toekomst van de mobiele markt voor. Centraal daarin staat artificiële intelligentie.

Richard Yu, Huawei

Waarvoor is een AI-chip nodig? Stel: u gebruikt een foto-app die objecten herkent. De meeste apps zullen gebruikmaken van het internet om het rekenwerk te doen zodat het object herkend wordt. Huawei denkt daar anders over. De Kirin 970-chip bevat neurale netwerken die in staat zijn om het rekenwerk te doen. Resultaat, u zal volgens Huawei sneller resultaat krijgen en de batterij zal minder snel leeglopen.    

"Sneller en zuiniger"

Huawei belooft dat de prestatie van de smartphone met 20 procent omhoog zal gaan. Zij verwachten ook dat de batterij minder belast zal worden, omdat het AI-rekenwerk op de chip zal gebeuren en niet meer via de cloud.  

Een ander voorbeeld van een toepassing is de ingebouwde Microsoft Translator. Met deze app kan u tekst in real time vertalen. Bijvoorbeeld als u op straat wandelt en een verkeersbord in een andere taal ziet. U houdt de smartphone tegen een tekst, en de app vertaalt hem onmiddellijk. Op dit moment is de vertaling nog niet optimaal, vooral als u volledige teksten ineens vertaalt.  

Harde concurrentie

De afgelopen weken werden respectievelijk de iPhone X van Apple en de Pixel 2 van Google met veel toeters en bellen voorgesteld. De concurrentie tussen de smartphoneproducenten is hard. Vooral in het segment van de duurdere toestellen. Allemaal proberen ze elk op hun manier de smartphonegebruiker te overtuigen. Apple zet met de iPhone X hard in op gezichtsherkenning, Samsung probeert het met de zeer performante Note 8, Google wil met de Pixel 2 XL – die niet beschikbaar zal zijn in ons land - de klant te overtuigen met een zeer goede camera en onbeperkte foto-opslag.  

Lees verder onder de foto.

Het wordt dus even afwachten hoe de mensen zullen reageren op deze Mate 10 Pro, die qua design zeker zijn plaats heeft naast de anderen. Net zoals de eerder genoemde merken, heeft het scherm geen randen en beschikt de Mate 10 Pro over een dubbele camera, met respectievelijk 12 en 20 megapixel. De Mate 10 wordt standaard geleverd met 128 GB opslag en 6 GB RAM.  

Huawei levert ook antennes

Heel wat Belgen gebruiken dagelijks producten van Huawei zonder het echt te beseffen, want het merk levert antennes voor de telecomoperatoren Proximus en Orange. 1 op 3 Europeanen maakt gebruik van antennes van Huawei voor dataverkeer.  Alleen al in ons land heeft het bedrijf drie onderzoekscentra. Dit maakt van Huawei een van de snelst groeiende smartphoneproducenten. Het wereldwijde maktaandeel is op een jaar tijd met 20% gestegen. Huawei is momenteel de derde grootste smartphone­producent ter wereld, na Samsung en Apple. Ook in ons land staat het merk op de derde plaats.   

Meest gelezen