PA Wire/PA Images

Drie doden bij doortocht orkaan Ophelia in Ierland    

Momenteel woedt de orkaan Ophelia in alle hevigheid over

Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De orkaan heeft aan drie mensen het leven gekost. Honderdduizenden huizen en bedrijven zitten zonder stroom.

Videospeler inladen...

Ophelia heeft aan drie personen het leven gekost in Ierland. Twee mensen raakten dodelijk gewond toen telkens een boom op hun wagen terechtkwam. En een man die een omgevallen boom aan het verzagen was, is ook omgekomen.

De orkaan haalt pieken tot 176 kilometer per uur en veroorzaakt golven tot 10 meter hoog. Mensen posten beelden op sociale media van verschillende bomen die ontworteld zijn door de storm, weggeblazen brokstukken en beschadigde huizen en gebouwen. 

Er zitten zo'n 360.000 woningen en bedrijven zonder stroom in het westen en zuiden van het land, meldt de Ierse openbare omroep RTÉ. Meer dan 150 vluchten zijn geschrapt bij onder andere Aer Lingus, Ryanair and British Airways, dat meldt de Irish Daily Mirror. Maar er gaan nog wel

Met Éireann, de Ierse weerkundige dienst, neemt het zekere voor het onzekere en heeft voor grote delen van het land code rood afgekondigd, de hoogste waarschuwingscategorie.   

Concreet: alle scholen in de gebieden waar code rood geldt, blijven vandaag dicht. Automobilisten, fietsen, motorrijders, al wie niet de weg op moet, wordt geadviseerd thuis te blijven. De luchthavens verwachten vertragingen, zowel voor vluchten van en naar Ierland. Rechtszaken zijn uitgesteld. De overheid heeft ook militairen paraat om in geval van nood assistentie te verlenen.(lees verder onder de kaart)

"Potentieel levensbedreigend"

Ook het Verenigd Koninkrijk deelt in de klappen. Voor heel Noord-Ierland geldt een zogenoemde "amber alert" en blijven alle scholen gesloten. Met Office, de Britse weerkundige dienst, schuwt de grote woorden niet en waarschuwt voor "potentieel levensbedreigend" weer. 

"Een dag van grote contrasten"

Volgens BBC Weather is het "een dag van grote contrasten", met aan de ene kant letterlijk regen en wind en aan de andere kant zon. In het oosten van Engeland is het ongewoon warm en zonnig voor de tijd van het jaar, net als bij ons. Het zou er vandaag tot 23 graden worden.

Ophelia is overigens de reden waarom het dit weekend zo'n mooi weer is in onze streken. De warme lucht van de subtropen wordt door de orkaan tot bij ons gebracht. Vandaag verwacht het KMI in ons land zelfs temperaturen tot 26 graden.

AFP or licensors

Meest gelezen