Impuls van 500.000 euro voor Vlaamse jeugdverblijven

De Vlaamse regering investeert ruim een half miljoen euro in vier erkende jeugdverblijven. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken.  

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts maakt 527.804 euro vrij voor vier jeugdverblijven. Het investeert die middelen via Toerisme Vlaanderen. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun infrastructuur moderniseren of aanpassen. De vier verblijven zijn erkend als verblijven ‘Toerisme voor Allen’. Dit betekent dat zij specifieke inspanningen leveren om bepaalde groepen in onze samenleving van een vakantie te laten genieten, zoals jongeren met een beperking.

Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten met vakantie kunnen gaan. Dat vergt inspanningen en investeringen die niet meteen rendabel zijn.

Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

“Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om op vakantie te gaan”, zegt Minister Weyts. “Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten met vakantie kunnen gaan. Dat vergt inspanningen en investeringen die niet meteen rendabel zijn. Net daarom komen wij tussen met financiële steun.”

De middelen gaan dus naar de modernisering van de jeugdverblijven. Dankzij dit geld kunnen uitbaters van jeugdverblijven investeren in het comfort, de toegankelijkheid, brandveiligheid en de kindvriendelijkheid van hun infrastructuur. Het geld wordt gebruikt voor duurzaamheidsprojecten, renovatiewerken, aanpassingen in de infrastructuur ten behoeve van mindervaliden en de zeer grondige vernieuwing van enkele vakantiehuizen. Vlaanderen dekt voor onderstaande projecten tot maximum 40% van de totaal subsidieerbare kost.

Het aanbod van jeugdverblijven voor jongeren (met een beperking) is nog te beperkt in Vlaanderen.

Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

“Het aanbod van jeugdverblijven voor jongeren (met een beperking) is nog te beperkt in Vlaanderen”, zegt Ben Weyts. “Een uitbreiding van het aanbod vergt serieuze investeringen en dat is dikwijls pas mogelijk als de overheid mee ondersteunt. Dat is één van de dingen die we met dit beleid doen”.

De vier jeugdverblijven liggen in Nijlen, Overijse, Westende en Heuvelland. Zo krijgt het Sonneheem in Nijlen financiële ondersteuning om de buiteninrichting van het jeugdverblijf toegankelijker en kindvriendelijker te maken. Kamp Kwadraat in Overijse kan dankzij de Vlaamse middelen grondig gemoderniseerd worden. Duindal in Westende krijgt een impuls voor een volledige renovatie. De Bosgeus in Heuvelland krijgt steun om te investeren in modernere douches, een dagzaal, een speelzolder, een ruime eetzaal en een aangepaste keuken.

Meest gelezen