Video player inladen...

IS-strijders gebruiken burgers als menselijk schild om Raqqa te verlaten

Afgelopen nacht heeft een laatste groep IS-strijders de Syrische stad Raqqa verlaten, als onderdeel van een akkoord tussen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Burgerraad Raqqa. De jihadisten hebben daarbij burgers als menselijk schild gebruikt. In de stad zit nog een kleine groep IS-strijders verschanst, die zich weigert over te geven. De SDF hebben vandaag de laatste strijd tegen hen ingezet. 

Sinds gisteren hebben grote groepen IS-strijders, hun gezinnen en andere Syrische burgers de stad Raqqa verlaten, als onderdeel van een akkoord tussen de Koerdisch-Arabische militie SDF en de Burgerraad Raqqa. Oorspronkelijk luidde het dat jihadi's, zowel Syrische als niet-Syrische, uit het akkoord uitgesloten waren, maar gisteravond meldde een plaatselijk afgevaardigde van de Burgerraad, Omar Allouche, dat ook jihadisten geëvacueerd zouden worden.

De laatste groep IS-strijders - die ingestemd hebben met het akkoord - heeft afgelopen nacht de stad verlaten in een konvooi bussen, meldt de woordvoerder van de SDF, Mostafa Bali, aan persbureau Reuters. De jihadisten namen ook burgers mee om hen te gebruiken als menselijk schild, aldus Bali. In totaal zouden 275 Syrische IS-strijders en hun gezinsleden de stad hebben verlaten, meldt de Burgerraad Raqqa in een communiqué. Hun bestemming is nog onbekend.

Volgens de SDF-woordvoerder waren er geen buitenlanders onder de geëvacueerde jihadisten, wat ook bevestigd wordt door de Burgerraad. "Aan de buitenlandse leden van Daesh mag geen genade geschonken worden", klink het.

Ratten in de val

De laatste - voornamelijk buitenlandse - IS-strijders die weigeren om zich over te geven, zijn door de SDF in het nauw gedreven en volledig afgesneden van de buitenwereld, stelde Bali nog. Hoeveel strijders zich nog in de stad hebben verschanst is onduidelijk. Maar de strijd gaat door tot "de hele stad gezuiverd is van terroristen die geweigerd hebben om zich over te geven, buitenlandse strijders inbegrepen", benadrukken de SDF.

De slag om Raqqa, de stad die in 2014 werd uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, werd in juni 2017 ingezet door de SDF, met luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De stad was het laatste grote IS-bolwerk in Syrië. 

Meest gelezen