Isabelle Adjani over zaak-Weinstein: "Frankrijk is al even achterbaks"

Het gedrag van mannen in de Franse filmwereld is even geslepen als in de VS. Dat zegt actrice Isabelle Adjani in een reactie op het schandaal rond Harvey Weinstein. De lijst met vrouwen die zeggen dat de filmproducent hen heeft misbruikt, groeit intussen met de dag.

De onthullingen van een toenemend aantal vrouwen over seksueel misbruik door Harvey Weinstein krijgen ook buiten de VS steeds meer weerklank. Bij ons liet regisseur Hilde Van Mieghem gisteren in "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas verstaan dat seksuele intimidatie in de filmwereld ook in Vlaanderen bestaat, vandaag doet Isabelle Adjani een boekje open over de mores in de Franse filmwereld.

"Voor het merendeel van de mensen is het nog steeds normaal dat een actrice seks moet hebben om succes te bereiken, op basis van het idee dat je een beetje van jezelf moet geven om veel terug te krijgen", schrijft de actrice die twee keer voor een Oscar is genomineerd in een bijdrage voor Le Journal du Dimanche.

"Zelden bekijken mensen deze kwestie vanuit het perspectief van aanranding en verkrachting. "Heeft ze het niet wat zelf gezocht door haar lichaam in sexy outfits te tonen?" Het ergste is dat ook vrouwen dat gaan denken."

In Frankrijk gelden de 3 G's: galanterie, grivoiserie, goujaterie

"Frankrijk is al even achterbaks", trekt Adjani vervolgens de parallel met de VS. "In Frankrijk gelden de 3 G's: galanterie, grivoiserie, goujaterie (vrij vertaald: hoffelijkheid, seksuele obsessie en vulgariteit). Aanranders en verkrachters verdedigen zich door te stellen dat hun slachtoffers niet onschuldig zijn omdat ze aan het spel van verleiding deelnemen dat deel uitmaakt van onze cultuur. Bij productiehuizen heb ik vaak gehoord dat actrices hoe dan ook allemaal sletten en hoeren zijn."

"Het is geen spel en het is hoog tijd om in herinnering te brengen dat vrijgevochten ook vrijheid betekent, dat als een vrouw nee zegt, ze nee zegt en dat haar lichaam enkel haarzelf toebehoort en dat enkel zij erover beschikt. Als een actrice verleidt om een rol binnen te halen, is dat niet met verkrachting als doel."

Légion d'Honneur

Verschillende Franse actrices hebben inmiddels getuigd over seksueel misbruik door Weinstein. Onder meer Léa Seydoux, Judith Godrèche en Emma de Caunes hebben dat gedaan. Het Elysée laat onderzoeken of het de Amerikaanse filmproducent zijn medaille van het Légion d'Honneur kan ontnemen die toenmalig president Nicolas Sarkozy hem in 2012 heeft geschonken.

In het Verenigd Koninkrijk laat de Metropolitan Police in Londen weten dat het een tweede dossier onderzoekt van een vrouw die beweert dat Weinstein haar 3 keer heeft verkracht, in 2010, 2011 en 2015. Eerder had de politie al een onderzoek geopend op basis van een klacht van een vrouw die zegt dat ze in de jaren 80 door hem is aangevallen. Zelf houdt Weinstein vol dat elk seksueel contact met wederzijdse toestemming plaatsvond.

De lijst met vrouwen die zeggen dat de filmproducent hen heeft misbruikt of aangerand, maar die vooralsnog geen klacht hebben ingediend, groeit eveneens met de dag. Het gaat al om verschillende tientallen vrouwen, onder wie grote namen als Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Kate Beckinsale.

Meest gelezen