Video player inladen...

"Jagers doen meer dan alleen op dieren schieten"

15 oktober is traditioneel de start van het jachtseizoen in Vlaanderen. Vanaf vandaag mag er weer op klein wild geschoten worden, zoals hazen en fazanten. De jagersvereniging Hubertus Vlaanderen benadrukt bij de start van het seizoen dat jagers meer doen dan alleen maar op dieren jagen. Een jager doet ook aan bos -en faunabeheer.

Vandaag is een hoogdag voor de Vlaamse jager, benadrukt Geert Van den Bosch, directeur van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. “De jacht op klein wild wordt typisch uitgeoefend in groep, met meerdere jagers en drijvers. Het is een sociaal gebeuren waar mensen elkaar na een jaar terugzien en de banden weer aanhalen”.

Jager is ook buiten het jachtseizoen actief

“Vele mensen herkennen jagers wanneer ze aan het jagen zijn, ze een wapen dragen” zegt Geert Van den Bosch. “Maar een jager is ook buiten het jachtseizoen actief. Ook dan zien de mensen ons op het veld. Met een bosmaaier, een tractor. Maar mensen associëren dat niet met een jager”.

Van den Bosch benadrukt dat jagers meer doen dan alleen maar op dieren jagen of schieten. In Vlaanderen moet je om te mogen jagen een jachtverlof hebben. Hiervoor moet je een examen afleggen. Maar je moet ook een faunabeheerplan indienen.

Door het faunabeheerplan denk je op voorhand na over hoe je omgaat met het beheer van de wilde fauna.

Geert Van den Bosch, directeur Hubertus Vereniging Vlaanderen

“Hierdoor denk je op voorhand na over hoe je omgaat met het beheer van de wilde fauna”, zegt Van den Bosch. “Het plan dekt het beheer van 6 jaar, wordt  ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos en beschrijft hoe je als jager van plan bent om te gaan met het beheer van de fauna de volgende 6 jaar. Dat is gebaseerd op cijfermateriaal, op tellingen. Die zijn belangrijk om te monitoren hoe je beheer evolueert en om eventueel bij te sturen”.

Alles aanwezig voor een goed jachtseizoen

Van den Bosch denkt ook dat het een goed jachtseizoen kan worden. “Belangrijk is het voorjaar, wanneer de dieren zich voortplanten. Als het koud en nat weer is, is er weinig reproductie. Het voorjaar was dit jaar redelijk goed. Het ziet er goed uit dat het jachtseizoen succes zal hebben”.

Meest gelezen