Video player inladen...

Johan Leysen krijgt Joseph Plateau Honorary Award op Film Fest Gent

Op Film Fest Gent is de Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt aan Johan Leysen. De prijs bekroont gasten die een speciale bijdrage aan de kunst van het filmmaken hebben geleverd.

Na de Jo Röpke Award en de Acteursgildeprijzen gisteren, is vanavond de Joseph Plateau Honorary Award de deur uit gegaan op Film Fest Gent. De laureaat is dit jaar Johan Leysen die de hoofdrol speelt in "Resurrection", de eerste langspeelfilm van Kristof Hoornaert die op het filmfestival zijn première kende.

"Johan Leysen is al decennia een vaste waarde in de Vlaamse film", zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher van Film Fest Gent. "Hij werkte samen met de grootste talenten van de Belgische cinema, van André Delvaux tot Joachim Lafosse."

"Daarnaast heeft geen enkele Vlaamse acteur zo'n avontuurlijk internationaal parcours afgelegd, met films van Jean-Luc Godard, François Ozon, Patrice Chéreau, Anton Corbijn, Raoul Ruiz en Philippe Grandrieux."

In het verleden ging de Joseph Plateau Honorary Award naar grote namen als Richard Attenborough, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Catherine Deneuve, Paul Greengrass, Isabelle Huppert, Mike Leigh en Christopher Plummer.

Meest gelezen