Links en rechts raken slaags op Frankfurter Buchmesse

Op de Frankfurter Buchmesse is het tot opstootjes gekomen tussen aanhangers van links en rechts. Dat melden Duitse media. De organisatie veroordeelt het geweld.

Nadat de spanningen tussen links en rechts op de Frankfurter Buchmesse de voorbije dagen al waren opgelopen, is de toenaangevende boekenbeurs in Duitsland gisteren het toneel geweest van regelrechte politiek geladen onlusten.  

Aanleiding was een politiek debat dat Björn Höcke van de radicaal rechtse partij Alternative für Deutschland in de late namiddag bijwoonde bij de rechtse uitgeverij Antaois.

Tijdens zijn redevoering bleef het volgens Duitse media betrekkelijk rustig, maar dat veranderde toen de moderator Martin Sellner en Mario Müller aankondigde. Zij zijn lid van de Oostenrijkse tak van de zogenoemde "Identitaire beweging", een rechts-conservatieve organisatie die pleit voor zaken als het behoud van de nationale identiteit en een terugkeer naar traditionele Westerse waarden.

Linkse betogers begonnen hierop te protesteren. Ze schreeuwden leuzes als "nazi's buiten" en hielden borden op met het opschrift "Vrije meningsuiting, ja! Misantropie, nee!". Aanhangers van Höcke beantwoordden het protest met de kreet "Iedereen haat de antifascisten".

Het gewoel duurde ongeveer 40 minuten. Uiteindelijk besloot de organisatie van de Frankfurter Buchmesse het evenement te beëindigen.

Normaal zou later op de dag een tweede lezing van Sellner en Müller plaatsvinden, maar die kon niet doorgaan wegens luid protest. De politie moest het podium ontruimen.

Voorts maakt schepen van Frankfurt Nico Wehnemann van Die Partei op Twitter melding van fysieke agressie. Die vond volgens hem plaats nog voor de lezing van Höcke. Hij beweert dat hij door een lid van een "privémilitie" tegen de grond is geslagen. De man was in dienst van Antaois, zo schrijft hij.

"We veroordelen elke vorm van geweld"

In een reactie op Facebook veroordeelt directeur Jürgen Boos van de Frankfurter Buchmesse de politieke clashes. "De voorbije dagen hebben doelbewuste provocaties, beschadigingen en ook echte aanvallen plaatsgevonden tussen linkse en rechtse groeperingen", schrijft hij. "We veroordelen elke vorm van geweld. Het verhindert de uitwisseling van politieke ideeën en we laten het niet toe als middel om aan het debat deel te nemen."

Meest gelezen