Neil deGrasse Tyson kritisch voor Jack in "Titanic": "Waarom probeerde hij maar 1 keer op het vlot te kruipen?"

Neil deGrasse Tyson begrijpt niet waarom het personage Jack niet harder voor zijn leven vocht in "Titanic". Dat vertelt de beroemde astrofysicus aan The Huffington Post.

Het is 1 van de meest ontroerende scènes in "Titanic", de epische film van James Cameron uit 1997: Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) en Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) die proberen op een houten vlot te klimmen nadat het schip is gezonken.

Rose weet zich op het droge te trekken. Wanneer Jack het probeert, gaat het vlot hellen en dreigt zijn geliefde weer in het water te glijden. Om haar te redden, besluit hij zelf in het water te blijven drijven. Niet veel later sterft hij de vriesdood en zakt hij weg naar de bodem van de Atlantische Oceaan.

Al bijna 20 jaar is de scène voer voor discussie onder fans van de film. Velen menen dat het vlot wel degelijk groot genoeg was om Rose én Jack plaats te bieden. Verschillende experimenten zijn uitgevoerd om dat te bewijzen, al luidde de conclusie meestal dat de drijfkracht van het vlot het waarschijnlijk had begeven onder het gewicht van 2 mensen.

Het overlevingsinstinct van een mens is veel groter, zeker dat van het personage Jack

In een gesprek met The Huffington Post stelt Neil deGrasse Tyson (zie foto onder) dat de discussie al die jaren naast de kwestie is gevoerd. De bekende Amerikaanse astrofysicus meent dat een andere vraag voorop had moeten staan: waarom probeert Jack slechts 1 keer op het vlot te klauteren?

"Of zijn pogingen succes konden hebben of niet, ik zou meer dan 1 keer hebben geprobeerd", zegt hij. "Hij probeert 1 keer, stelt vast dat het niet lukt en vriest dan maar dood in het water. Sorry, maar nee! Het overlevingsinstinct van een mens is veel groter, zeker dat van het personage Jack. Hij is een vechter, toch? Hij slaat zich erdoor."

"Als Jack het personage van Matt Damon in "The Martian" was geweest, had hij een buitenboordmotor gemaakt en iedereen gered. Dat is hoe wetenschap je kan helpen!"

Het is niet de eerste keer dat deGrasse Tyson kritiek levert op "Titanic". Enkele jaren geleden stuurde hij Cameron een e-mail waarin hij fijntjes vermeldde dat de sterrenhemel in de film niet klopt.

2017 Invision

Meest gelezen